Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Za dobro počutje pred spanjem

Tri vaje za sprostitev, ki jih naredite pred spanjem Za vami je naporen dan. Uležete se v ...

Tri vaje za sprostitev, ki jih naredite pred spanjem

Za vami je naporen dan. Uležete se v posteljo in nikakor ne morete zaspati. Po glavi se vam podi čisto preveč misli. Kaj narediti? Imamo nekaj predlogov!

Pred spanjem ustvarite ritual, ki vam bo pomagal, da se boste sprostili, pomirili in izboljšali vaš spanec.

Najprej poskrbite za osnovno higieno (tuš, umivanje zob) in se oblecite v pižamo. Preden lezete v posteljo, dobro prezračite prostor in prižgite nočno lučko. Lahko si prižgete tudi svečko. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov in se lotite spodaj napisanih vaj. Pri vsaki vaji položaj zadržite med 15-30 sekundami, če vam je prijetno, lahko tudi dlje. Poslušajte svoje telo.

Vaje

Sprostitev ramen sede

Zakaj? Sprostili boste vratne mišice, ki so med vsakdanjim stresom največkrat prenapete. Vajo naredite na levo in desno stran.

Dobro počutje pred spanjemDobro počutje pred spanjem

Nasvet: Z raztezanjem vratnih mišic začnite nežno in postopno povečujte razteg na stran (kot da želite uho približati k rami).

Sedenje v metuljčku in predklon trupa

Zakaj? Sprostili boste mišice spodnjega dela hrbta in notranje stegenske mišice in preprečili bolečine v ledvenem delu hrbta.

Dobro počutje pred spanjemDobro počutje pred spanjemDobro počutje pred spanjemNasvet: Lahko z dlanmi objamete stopala in poskušate glavo spustiti čim nižje kot da želite čelo odložiti na stopala (srednja slika zgoraj), lahko pa roke iztegnete naprej in jih nežno ter z občutkom potiskate v smeri naprej. (zadnja slika zgoraj).

Nasvet 2: Če vam je sedenje v tem položaju neudobno, si kolena podprite z blazinami ali pa vajo naredite tako, da noge iztegnete naprej.

Objem kolen leže na hrbtu

Sprostili boste mišice spodnjega in zgornjega dela hrbta in se umirili.

Dobro počutje pred spanjemDobro počutje pred spanjemDobro počutje pred spanjemNasvet: Najprej nežno povlecite k sebi eno koleno, nato drugo. Z obema rokama objemite noge; tudi glavo dvignite in jo poskušajte približati h kolenom; položaj zadržite. Nato glavo odložite na ležišče, z dlanmi še vedno objemajte kolena in se sprostite.

 

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box