Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Vadba doma – Z veliko žogo do lepo oblikovanih nog, zadnjice in trupa

Velika žoga spada med tiste vadbene pripomočke, ki vam omogočajo skoraj neskončno število ...

Velika žoga spada med tiste vadbene pripomočke, ki vam omogočajo skoraj neskončno število vaj in je hkrati poceni. Trenerji in fizioterapevti radi svoje treninge in rehabilitacije popestrijo z veliko žogo, saj lahko z različnim izborom vaj izboljšamo vaše gibalne sposobnosti (ravnotežje, koordinacijo, moč, gibljivost…). Velika žoga je uporabna tudi v druge namene, in sicer lahko na njej sedite v pisarni, z veseljem pa jo pri svojih igrah uporabijo tudi otroci.

Z izbranimi vajami boste krepili in oblikovali mišice nog, zadnjične mišice in mišice trupa, ki skrbijo za stabilnost.

Vsako vajo ponovite med 10- do 20- krat, naredite od 2 do 4 serije in med posameznimi vajami počivajte.

Zanimivost: Namesto izraza velika žoga lahko zasledite tudi sledeča imena: švicarska žoga, ravnotežna žoga, telovadna žoga, fitnes žoga, gimnastična žoga, terapevtska žoga (odvisno od namena uporabe).

Nasvet: Pozor – žoga običajno prenese obremenitev do 130kg!

Izmeničen dvig noge leže na trebuhu

Pokleknite pred žogo in se uležite nanjo (žoga naj bo približno med popkom in sredino stegen), del teže prenesite na roke, tako da ste stabilni. Napnite trebušne in zadnjične mišice in izmenično nadzorovano dvigujte levo in desno nogo.

Dvig pokrčenih nog leže na trebuhu 

Pokleknite pred žogo in se s trebuhom uležite nanjo (žoga naj bo približno med popkom in sredino stegen), del teže prenesite na roke, tako da ste stabilni. Noge pokrčite, pete so skupaj, prsti narazen. Napnite trebušne in zadnjične mišice in nadzorovano dvignite kolena navzgor (kot da želite pete potisniti proti stropu), za trenutek zadržite, nato se vrnite v začetni položaj.

Odmik nog leže na trebuhu

Kot pri prejšnjih vajah se preko kleka uležite na žogo, oprite se na roke, noge so iztegnjene, telo je v ravni liniji. Noge odmaknite (razmaknite široko narazen) kolikor nam dopušča gibljivost, za trenutek zadržite in jih vrnite v začetni položaj.

Dvig bokov na žogi

Usedite se na žogo in počasi zakorakajte naprej, tako da vam žoga podpira srednji in zgornji del hrbta, glavo podprite z rokami. Boke spustite proti tlom in se nadzorovano dvignite nazaj v začetni položaj.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box