Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

TEK – Vaje za vse, ki radi tečete – 1. del

Želite teči učinkovito, brez bolečin in poškodb? Potem v svoj urnik vsekakor vključite ...

Želite teči učinkovito, brez bolečin in poškodb? Potem v svoj urnik vsekakor vključite tudi trening z lastno težo. Krožna vadba je ena izmed oblik vadb, ki je primerna tudi za tekače.

Kaj je »krožna vadba«? Vadbene postaje so postavljene v krogu in vi se premikate od postaje do postaje v določenem vrstnem redu. V našem primeru bo ena vaja predstavljala eno postajo, torej ko naredite eno vajo (od 10 do 15 ponovitev; na vsako nogo kjer je to potrebno), takoj preidite k drugi in tako naprej. Nato si vzemite dve do tri minute počitka, potem pa cel krog vaj ponovite še enkrat ali dvakrat.

Nasvet: Bolj kot na število ponovitev se osredotočite na pravilno izvedbo.

Nasvet 2.: Z vajami boste krepili mišice celega telesa in zmanjšali možnost poškodb in bolečin.

Zasuk trupa v opori na roki

Zakaj? Oblikuje in učvrsti mišice trupa.

Opis: Oprite se na stopala in eno roko, zgornjo roko dajte za glavo. Naredite zasuk v trupu in komolec zgornje roke približajte komolcu spodnje roke, na katero ste naslonjeni; nadaljujte.

Število ponovitev: od 10 do 20. Ponovite na drugo stran.

»Zvezda« – dotik kolena in komolca v opori na roki

Zakaj? Oblikuje in učvrsti mišice trupa.

Opis: Oprite se na stopala in eno roko (vajo lahko naredite na tleh, na klopi ali pa se oprite na skalo kot je prikazano na fotografiji), nato zgornjo nogo dvignite približno 20 cm od tal, prosto roko iztegnite v zrak. Pokrčite nogo in roko in se poskušajte s kolenom dotakniti komolca; nadaljujte.

Število ponovitev: od 10 do 20. Ponovite na drugo stran.

Ozke sklece na skali

Zakaj? Oblikuje in učvrsti prsne mišice in mišice rok (triceps).

Opis: Stopite pred skalo ali klop, dlani postavite pod ramena. Komolce pokrčite in se spustite do skale (komolci naj ostanejo ob telesu), nato se odrinite v začetno pozicijo; nadaljujte.

Število ponovitev: od 10 do 20.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box