Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

TEK – V naravi ali na tekaški stezi? – 1. del

Mogoče imate več vprašanj, ki se nanašajo na temo teka pa raje nikogar ne vprašate, ker ...

Mogoče imate več vprašanj, ki se nanašajo na temo teka pa raje nikogar ne vprašate, ker vas skrbi, da se bo vprašanje komu zdelo nenavadno? Vas zanima, kaj me velikokrat sprašujejo? No, zagotovo velikokrat postavljeno vprašanje je: »Je bolje, da tečem v naravi ali na tekaški stezi?« In odgovor je: Oboje ima svoje prednosti in pomanjkljivost, zato sem se odločila, da vam predstavim čimveč plati, vi pa se potem odločite, kaj vam ustreza.

Tek pomladi

Pomlad se dnevi začnejo daljšati in tako se lahko na tek odpravite zjutraj ali pozno popoldne. Običajno so temperature še malce nižje, zato je primerno večslojno oblačenje (npr. dolge tekaške pajkice, tekaška majica  dolgimi rokavi, lahka tekaška jakna in take rokavice ter naglavni trak po potrebi). Med sončnimi dnevi se običajno prijetno segreje, tako da so dovolj le dolge pajkice in tanjša tekaška majica z dolgimi rokavi (nekateri tečejo tudi v kratkih). Slabost pomladanskih dni so lahko daljša deževna obdobja. Takrat lahko oblečete nepremočljiva tekaška oblačila ali pa se odločite za daljšo hitro hojo z dežnikom. Lahko pa greste v fitnes na tekaško stezo – to je super predlog tudi za tiste, ki imate v pomladanskem času težave z raznimi alergijami na cvetni prah in tek v naravi skorajda ne pride v poštev.

Tek poleti

Dnevi so še daljši kot pomladi, a je zaradi običajno visokih temperatur sredi dneva bolje, da se za tek odločite zgodaj zjutraj, ko je bolj hladno in »sveže«, ali pa zvečer, ko najhujša vročina počasi popusti. Priporočljivo je, da izberete kratka, lahka, svetla in zračna oblačila. Teku sredi najvišje temperature se raje odpovejte, ali pa izberite pot, ki vodi po gozdu in vam nudi prijetno senco (ne pozabite na pokrivalo in kremo z zaščitnim faktorjem); lahko se odpravite tudi v fitnes, kjer klime poskrbijo za prijetnejše temperature.

Tek jeseni

Dolge, sončne, jesensko obarvane dni je zagotovo najlepše preživeti in doživeti med tekom po gozdu. Temperature so običajno prijetne, med tekači, ki jih srečate pa lahko opazite različne načine oblačenja. Nekateri vztrajajo v kratkih hlačah, pajkicah in kratkih rokavih skorajda do zime, drugi se oblečejo bistveno hitreje. Dnevi se postopno krajšajo in na daljših tekih vas lahko ujame tema, zato je priporočljivo, da imete s seboj naglavno svetilko ali pa vsaj kakšno svetleče »mačje oko«, da boste vidni. Če vam je tek po temi neprijeten, a bi vseeno radi obdržali kondicijo, ki ste jo dobili od pomladi in poletja (velja posebaj za ženske), potem je izbira tekaške steze v fitnesu idealna rešitev.

Tek pozimi

Veliko tekačev pozimi, ko se temperature spustijo in zapade sneg, tek opusti. Tisti, ki vztrajajo, dobro vedo, da so primerna tekaška oblačila ena izmed rešitev, s katero brez težav pretečejo tudi večji del zime. Marsikdo se raje odpravi v fitnes in zimski del leta nameni treningu moči (v kombinaciji s tekom na tekaški stezi) ali pa se loti drugih športov (tek na smučeh, turno in alpsko smučanje, hoja …).

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box