Smučanje: Naj bo zabavno, a hkrati varno!

Zadnjih nekaj let na srečo res veliko dni preživim na smučiščih. In verjemite, ko čakam v ...

Zadnjih nekaj let na srečo res veliko dni preživim na smučiščih. In verjemite, ko čakam v vrsti, pa naj bo to za karto, za gondolo, sedežnico, se peljem s sedežnico ali pa čakam kogaod družbe od robu smučišča – imam čas pazovati. »Grize« me kar nekaj stvari, zato sem se odločila, da jih strnem v prispevek ali dva.

Po naravi sem optimistka, in verjamem, da se vse stvari, ali pa vsaj večina, dobro končajo. Zagovarjam pa tudi to, da je preventiva boljša kot kurativa. Najverjetneje marsikdo, ki se bo našel v kateri od točk, niti ne pomisli, kaj vse njegovo početje lahko povzroči, ker a) nima izkušenj, b) mu/ji nihče ni povedal, c) je ignorantsko egoističen in mu je vseeno zaokolico ali pa kar vse troje. Verjamem, da je takšnjih med nami leza vzorec.

Lepota sobivanja naj vsebuje vsaj kanček prijaznosti, sočutja in potrpežljivosti. Velja tudi za smučišča. Najverjetneje sem si zadala nalogo kot da bi želela poučiti voznike na cesti, kako voziti. Ampak če ne poskusim, ne vem. Lahko da napisano koga razjezilo, lahko da bo koga rešilo pred manjšo nesrečo ali pa bo zgolj komu polepšalo dan in ga malo nasmejalo.

Večino napisanega najverjetneje poznate. Pa se tudi držite?

P.S.: Vse fotografije so bile posnete na varnih in praznih mestih, brez da bi ogrožala sebe ali okolico.

Poležavanje na smučišču

 

 

 

 

 

Resno? Misliš resno, se zdaj najverjetneje sprašujete? Verjamete ali ne, nemalokdaj kdo kar malo poleži na sredi smučišča. Dva ali trije najstniki se običajno uležejo, malo »posoničjo« in opazujejo okolico. S sončenjem in opazovanjem sicer ni nič narobe (priznam, nisem še videla upokojenca, ki bi ležal na sredini smučišča in delal »selfije«, najstnikov pa kar nekaj), le tega ne počnite sredi smučarske proge, kaj hitro se zgodi, da vas kdo spregleda ali pa rešuje kakšno situacijo in se zaleti v vas. Raje se umaknite na rob smučišča, še bolje pred ali v kočo. Če »lovite scene« za dobre fotografije, so pa te običajno nekaj korakov hoje stran od smučišča.

V primeru, da je nekdo res pade in se je poškodoval, primerno zaščitite mesto padca poškodovanja, mu pomagajte in/ali pokličite pomoč.

Smučanje po celem snegu izven urejenih terenov

Smučišča imajo urejene proge z namenom – da smučamo po njih, kajne? Seveda je trend pri nas in v tujini tudi smučanje po nesteptanem snegu, celcu, v porastu, pa vendar se tega lotevajte le, če je vaše znanje smučanja primerno in če imate načinu smučanja primerno tudi opremo. Za stvari, ki jih počnete »izven meja« je potrebno prevzeti tudi del odgovornosti, če se vam slučajno kaj pripeti, na primer, da vam pot prekriža smreka (saj veste, smreke so tista čudna bitja, ki tekajo sem in tja in se po naključju zabijajo v nas, hihi). Če smučante v tujini, pred odhodom sklenite dodatno zavarovanje.

Poslušanje glasbe med smučanjem

Smučanje za vsakega od nas predstavlja nekaj svojega. Nekateri poleg užitka v smučanju samem iščemo mir in tišino, drugim je to popolnoma odveč in morajo med smučanjem poslušati glasbo. S poslušanjem glasbe na splošno ni nič narobe, le menim, da ne sodi na smučišče – vzame vam del pozorosti in ker ne slišite okolice, bistveno težje odreagirate v kočljivih sitacijah.

Pa še to: letos sem opazila nekaj manjših skupin smučarjev (iz sosednje Madžarske, preverjeno), ki so ves čas smučali v skupini in eden od članov je imel s sabo nahrbtnik, v katerem je prevažal zvočnik, tako da so lahko v glasbi bolj ali manj uživali vsi v okolici. Priznam, ideja me je pošteno nasmejala. O glasbenih podlagah, ki jih vrtijo v kočah, se raje ne bom spuščala, da ne zanetim prepira in da nasledjič ne dobim posoljenega čaja, hihi.

Smučanje z nahrbtnikom

 

 

 

 

 

Različni smo in seveda imamo tudi drugačne navade. Ta naslov bi najverjetneje zahteval svoj prispevek, ker se na vsako trditev zagotovo najde vsaj en »kaj pa če«. Nahrbtnik je super, ker lahko vanj odložite odvečno športno majico, dodaten šal, domač čaj, prigrizke (npr. suho sadje in oreščke). Ampak vseeno predlagam, da ga na smučišču nekje odložite. Seveda vrednejših stvari nikakor ne puščajte v nahrbtniku, ker človek nikoli ne ve.

In zakaj sem proti vožnji z nahrbtnikom? Ker bistveno težje sedete na sedežnico, s kakšno vrvico se lahko zapletete za ogrodje sedežnice in padete pri sestopu. Ker sem bila zraven, ko je gospod, ki nikakor ni mogel smučati brez svojega velikega fotoaparata v nahrbtniku, grdo padel in pristal na nahrbtniku s fotoaparatom. Uničen fotoaparat je svoja zgodba, ampak tudi za gospoda je bil teden smučanja končan in obisk zdravnika neizbežen. Torej, če že smučate z nahrbtnikom, naj bo majhen in vanj shranjujte samo mehke stvari (če slučajno padete in pristanete na jopico in sendvič, najbrž ne bo hudega, če pa pristaneta na kakšen trši predmet se pa vse skupaj lahko zakomplicira).

Preberite tudi: Obnašanje na sedežnici. Kaj je primerno in kaj ne.

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box