Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Smučanje – Na smučke z najmlajšimi: Kako začeti?

Končno je zapadel težko pričakovani sneg. In vaš najmlajši član družine je dovolj star, ...

Končno je zapadel težko pričakovani sneg. In vaš najmlajši član družine je dovolj star, da ga postavite na smučke. Običajno je to okoli četrtega ali petega leta, nekateri začnejo že prej. In kaj je smiselno upoštevati?

 1. Smučanje in učenje smučanja naj bo zabavno – to je edini način, da otroci pozabijo na napor, da se znebijo strahu in da se počutijo varne.
 2. Po tem, ko otroka navadite na smučarsko opremo in ga s pomočjo različnih iger na snegu ogrejete (glej prispevek), poiščite primeren, varen prostor, kjer ga boste lahko učili osnov
 3. Začnite na ravnem terenu. Pripravili smo nekaj predlogov, s katerimi vajami lahko začnete:
  • Izmenično podrsavanje s smučkami naprej in nazaj

 • Hoja z eno smučko in drsenje »Vožnja s skirojem« (po eni smučki)
 • Risanje zvezdice – sprednji deli smuči naj ostanejo usmerjeni v eno točko, zadnje dele razmikamo; ko naredimo cel krog, vidimo zvezdico

 • Risanje zvezdice – zadnji deli smuči naj ostanejo usmerjeni v eno točko, sprednje dele razmikamo; ko naredimo cel krog, vidimo zvezdico

4. Kasneje, ko večino nalog opravi brez težav, poiščite blag, položen teren in otroka naučite naslednje vaje:

 • Drsenje naravnost (smuči so vzporedne)

 • Drsenje v klinastem položaju (sprednji deli so rahlo razmaknjeni, zadnje dele razmaknemo še bolj)
 • Zaustavljane v plužnem položaju (»plug«)

Zveni prezapleteno? Če le lahko, vsaj za nekaj ur otroka zaupajte usposobljenemu učitelju smučanja, ki bo bistveno lažje in hitreje vašega otroka naučil prvih smučarskih veščin. Izbira smučarske šole se v večini primerov izkaže za bistveno manj stresno potezo kot da se tega lotite sami.

Zagotovo pa otroka brez večjih težav lahko naučite osnov na primer: nošnja smučk v naročju tako kot jim je najlažje, šele kasneje jih naučimo nošnje na ramah. Najmlajši lahko nesejo na primer samo palice. Ko so majhni, jim seveda starši pomagate pri vsem, postopno pa lahko določene stvari opuščate.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box