Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

SMUČANJE – Funkcijsko smučarsko perilo za profesionalne in rekreativne športnike

Preživljanje prostega časa na snegu je res užitek! Pri aktivnostih kot so smučanje, ...

Preživljanje prostega časa na snegu je res užitek! Pri aktivnostih kot so smučanje, deskanje na snegu, tek na smučeh itd. pa se vam lahko hitro zgodi, da se zaradi menjanja intenzivnosti telo pregreje (med aktivnostjo) ali ohladi prehitro (na primer na sedežnici). Prihranite si neprijetnosti in se oblecite pametneje!

Predlagamo sledeč vrstni red:

  • spodnje smučarsko perilo ,
  • funkcijsko smučarsko perilo in nogavice,
  • pulover ali flis po potrebi (odvisno od temperature),
  • športna jakna in hlače.

Športniki si težko predstavljamo zimske aktivnosti brez funkcijskega perila! Vas zanima, kaj funkcijsko perilo pravzaprav je, zakaj smo tako navdušeni nad njim in zakaj ga priporočamo vsem? Potem nujno berite naprej.

Kaj je funkcijsko perilo?

Z imenom »funkcijsko perilo« označujemo prvo plast oblačil, ki jih poleg spodnjega perila oblečete neposredno na kožo. Je perilo, ki ga uporabljamo med aktivnostmi (posebej v hladnejših dneh v naravi). Ker je ergonomsko oblikovano, se lepo prilega telesu in prav zaradi teh lastnosti ga velikokrat označimo kar z izrazom »druga koža«.

Kakšne so lastnosti funkcijskega perila?

Z izrazom »funkcijsko perilo« opišemo več lastnosti hkrati: je udobno, prijetno, mehko, nežno, lahko, elastično (raztegljivo), toplo in zračno. Vse te lastnosti funkcijskega perila nam omogočajo odlično počutje, svobodno in neovirano gibanje, zato se lahko med aktivnostjo osredotočimo le na užitek na snegu.

Kako deluje?

Uravnava mikroklimo telesa: Ko se med aktivnostjo potite, vlago in pot odvaja stran od kože, tako ohranja telo suho in toplo med in tudi po končani aktivnosti. S tem pomaga uravnavati telesno temperaturo (ne občutka »pregrevanja« telesa kot da vas »kuha« ali da vas zebe). Na delih, kjer se običajno najbolj potimo, ima integrirane »funkcijske cone«, ki zagotavljajo optimalno upravljanje vlage in izboljšajo prezračevanje. Zaradi dovršenih materialov se tudi po pranju zelo hitro suši.

Nasvet: Športna oblačila in funkcijsko perilo perite po navodilih proizvajalca. Večinoma svetujejo, da ne uporabljajte mehčalca. Se zelo hitro suši, tako da ga lahko zvečer operete kar na roke in zjutraj ste pripravljeni na nove zimske dogodivščine.

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box