Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Pilates – S pilatesom do lepe drže in čvrste zadnjice

Trenutni način življenja nas »sili« v telesu neprijazne položaje – skorajda vsi preveč ...

Trenutni način življenja nas »sili« v telesu neprijazne položaje – skorajda vsi preveč sedimo (ali pa nepravilno stojimo in dvigujemo predmete). Posledica tega se največkrat odraža v slabši drži in neaktivnih mišicah zadnjice. Ne verjamete? Ozrite se malo naokoli! Zaradi tega smo za vas izbrali pilates vaje, s katerimi boste okrepili oboje na enkrat. In brez skrbi! S predlaganimi vajami nikakor ne boste dobili zadnjice kot zvezdnice na drugi strani Atlantika, boste pa vsekakor občutili in opazili razliko v lepši in pravilnejši drži.

Vsako vajo ponovite tolikokrat kot je zavedeno pri posamezni vaji, naredite od dve do štiri serije in med posameznimi vajami po potrebi počivajte.

Nasvet 1.: V primeru, da nimate žogice, lahko vse vaje naredite brez nje ali pa namesto žogice uporabite plasteko z vodo.

Nasvet 2.: Vaje so primerne tako za ženske kot tudi za moške. Da je pilates samo za ženske, že zdavnaj ne velja več. Zato vam izzivam – povabite svoje partnerje, da se vam pridružijo pri vadbi. Morda vam pri prigovarjanju pomaga dejstvo, da je tudi gospod Pilates, po katerem se vadba imenuje, bil moški.  🙂

Prenos žogice iz roke v roko kleče

Pokleknite na vadbeno podlogo, roke so pokrčene v komolcu, v dlaneh držite žogico (običajno so težke pol kilograma ali en kilogram). Žogico dajte v eno dlan in jo prenesite navzven (kot da ste natakar s pladnjem), nato jo vrnite v začetni položaj, preprimite z drugo roko in izmenično nadaljujte. Med vajo imejte napete mišice trupa, zadnjice in mišice med lopaticami.

Dotik roke in nasprotne noge

Pokleknite na telovadno podlogo in se spustite na dlani (položaj na vseh štirih). V eno dlan primite žogico in jo dvignite od tal, sočasno dvignite tudi nasprotno nogo. Za trenutek zadržite položaj, nato nogo pokrčite in povlecite pod trup, hkrati pa dlan z žogico približajte kolenu, po dotiku kolena in žogice, roko in nogo ponovno iztegnite. Po šestih do osmih ponovitvah naredite vajo še z drugo roko in nogo.

Kroženje z žogico leže na trebuhu

Ulezite se na telovadno podlogo, iztegnite roke in žogico dvignite rahlo od tal, nato jo z eno roko nesite za hrbet, tam jo preprimite in vrnite v začetni položaj. Naredite šest do osem kroženj v eno smer, nato enako število ponovitev še v drugo.

Dvig žogice leže na trebuhu

Ulezite se na trebuh na telovadno podlogo, med stopala namestite žogico, noge pokrčite v kolenu, dlani prekrižajte in nanje položite čelo. Napnite trebušne in zadnjične mišice in kolena rahlo dvignite od podlage, položaj za trenutek zadržite in popustite. Povezano nadaljujte in naredite od deset do dvanajst ponovite.

Dvig pokrčene noge navzgor v opori na dlaneh in kolenih

Pokleknite na telovadno podlogo in se spustite na dlani (položaj na vseh štirih). Med stegno in golen (pod koleno) namestite žogico in jo stisnite, tako da bo ostala na mestu. Počasi in kontrolirano nogo z žogico dvignite navzgor, za trenutek zadržite, nato povezano nadaljujte. Naredite od osem do deset ponovitev, nato vajo ponovite z drugo nogo.

Dvig pokrčene noge na stran v opori na dlaneh in kolenih

Pokleknite na telovadno podlogo in se spustite na dlani (položaj na vseh štirih). Med stegno in golen (pod koleno) namestite žogico in jo stisnite, tako da bo ostala na mestu. Počasi in kontrolirano nogo z žogico dvignite na stran, za trenutek zadržite, nato povezano nadaljujte. Naredite od osem do deset ponovitev, nato vajo ponovite z drugo nogo.

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box