Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Kolesarjenje – Nekatere svetle in temne plati

Kolesarjenje ima tako kot vse ostalo v življenju svoje svetle in temnejše plati. Če še ...

Kolesarjenje ima tako kot vse ostalo v življenju svoje svetle in temnejše plati. Če še niste prepričani, ali bi tudi vi sedli na cestno kolo ali vam je ljubše gorsko, predlagam, da preberete spodnji zapis – morda bo odločitev lažja.

Začnimo s svetlimi platmi (v resnici jih je še bistveno več):

  • Odkrivanje novih, neznanih krajev, ki velikokrat razkrivajo čudovite poglede ob katerih vam zastane dih.
  • Druženje s prijatelji in podobno mislečimi. Kolesarjenje zaključite s prijetnim druženjem in tako združite prijetno s koristnim.
  • Zmerno ukvarjanje s športom dokazano zmanjšuje vsakodnevni stres. Če ste med tednom bolj na tesnem s časom, pojdite na krajše kolesarjenje in si potem med vikendom izberite daljše poti.
  • Redno ukvarjaje s športom vpliva na zdrav srčno-žilni sistem in vzdrževanje telesne teže (zmanjšanje odvečne telesne maščobe).

Kljub vsem naštetim prednostim kolesarjenja pa ne smemo pozabiti tudi na tiste manj ljube plati.

Na cesti nismo sami in včasih na nas kolesarje vozniki gledajo kot na »motnjo v prometu«. Včasih nas divje prehitevajo tudi agresivni in nestrpni vozniki, ki ne razumejo, da se s cestnim kolesom res težko umakneš na makedamski del, ker tvegaš padec ali da ti poči guma.

Nasvet voznikom avtomobilov: Za kolesarjem vozite strpno, tistih nekaj sekund, ki jih zgubite zaradi počasnejše vožnje za volanom ne odtehta morebitne nesreče.

Nasvet kolesarjem: Če opazite, da se za vami nabira večja kolona vozil, se ko je le možno umaknite na kakšen dovoz, avtobusno postajališče. Nekaj sekund, ki jih zgubite na ta način ne bo ogrozilo vašega napredka in čas lahko izkoristite za miren požirek vode. Vzporedna vožnja dveh ali več kolesarjev je pri gostem prometu res nespametno početje (zato mariskateri voznik upravičeno ponori in potem »sovraži vse specialkarje«).

Gost promet: Kolikor se le da, se izogibajte cestam, ki so zelo obremenjene s prometom (predvsem ob določenih urah, ko se ljudje običajno vračajo iz služb proti domu). Raje izberite kakšne stranske ceste, saj boste tako manj izpostavljeni nevarnostim pa tudi izpušnih plinov mimoidočih avtomobilov je bistveno manj.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box