Igre naše mladosti

Se potihoma (ali pa na glas) jezite na vaše otroke, ker jih nikakor ne morete odtrgati izpred ...

Se potihoma (ali pa na glas) jezite na vaše otroke, ker jih nikakor ne morete odtrgati izpred televizije, računalnika ali telefona? Mogoče pa potrebujejo le kanček spodbude!

Za trenutek pozabite na vse skrbi, ki vas pestijo tako v službi kot doma in se spomnite, kako luštno je bilo, ko ste bili majhni, sproščeni, navihani, nasmejani in polni domišljije! In točno takšni ste lahko tudi zdaj! V nahrbtnik vrzite škatlico kred in se skupaj s svojimi najmlajšimi podajte na (ponovno) odkrivanje pustolovščin, ki vas čakajo skorajda pred vašimi vrati!

Zagotovo se spomnite »ristanca« in »zemljo krast«? Če ste slučajno pozabili, vam lahko pomagamo!

Ristanc

Kaj potrebujete? Kredo in manjši kamen ali leseno deščico.

Na varen del asfaltne površine s kredami narišite več kvadratov (velikost kvadrata naj bo približno pol metra krat pol metra, lahko tudi manj, če so otroci manjši), in sicer tako, da najprej narišete dva enojna, sledi dvojen, ponovno enojen in na koncu dvojen, ki mu čisto na vrhu narišete velik polkrog (število kvadratkov lahko poljubno spreminjate glede na starost in interese). Pred začetkom v kvadratke vpišite še številke (odvisno od števila kvadratkov).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako se že igramo ristanc?

Najprej nekdo vrže kamen v prvi kvadrat, nato odskače po kvadratih do konca in nazaj (po eni nogi v enojen kvadrat, po dveh nogah v dvojnem) ter tik pred koncem pobere kamenček. Nato ciljamo kvadrat številka dve, ponodno preskačemo celoten “poligon” in tako nadaljujemo vse do konca. Ampak pozor! Če med skakanjem izgubimo ravnotežje in nas zanese ven iz narisanih kvadratkov ali pa s kamenčkom ali deščico ne zadanemo željenega kvadrata, igro nadaljuje drugi igralec. Sladke zmage se veseli tisti, ki prvi uspešno pride do konca vseh narisanih števil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zemljo krast

Kaj potrebujete? Kredo, žogico (lahko tudi leseno palčko).

Podobno kost pri ristancu je varen kos asfaltne površine nujen. Nato na tla narišete velik, ampak res velik krog. Razdelite ga na toliko delov kolikor je otrok (igralcev), super je, če so vsaj štirje, drugače kmalu postane dolgčas. Vsak otrok v svoj del kroga napiše ime poljubne države (in to predstavlja njegovo zemljo). In zdaj se zabava šele zares začne!

Kako se igramo »zemljo krast«?

Vsak otrok (ali pa starš) se postavi na svojo zemljo. Samo eden od otrok (lahko ga določite z žrebom) dobi žogico (palčko), nato naglas zakriči državo, ki si jo je izbral, in na tisto ozemlje tudi vrže žogico (palčko). »Lastnik klicane države« mora čim hitreje pobrati predmet in zakričati STOP, medtem pa vsi ostali otroci (razen prvega, ki je »klical državo«) tečejo čim dlje, da jih je kar se da težko zadeti. Če »lastnik klicane države« zadane koga od otrok, mu seveda sme »krasti zemljo« – stati mora na svojem ozemlju in zarisati čim večji del »sosedovega ozemlja«. Če otrok, ki je ciljal svojega soigralca, le-tega zgrešil, zamenjata vlogi. Igra se nadaljuje tako, da predmet (žogico, palico) nato meče tisti otrok, ki ga bil prej »zadet«. In kdo je zmagovalec? Seveda tisti, ki osvoji največ ozemlja!

 

Poljubni poligoni

Kaj potrebujete? Kredo in veliko domišljije!

Lahko pa si poleg že obstoječih igric še sami izmislite kakšno! Na asfalt narišite lestev in se igrajte z različnimi poskoki, npr. dvakrat sonožno poskočite naprej, enkrat nazaj, ponovno dvakrat naprej, enkrat nazaj… Skačite iz kvadrata v kvadrat po eni nogi naprej (lahko tudi nazaj in bočno). Če pa imate več časa, lahko na tla narišete kar cel labirint. Pustite domišljiji prosto pot in se neskončno zabavajte!

 

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box