Vse objave avtorja

Hana Verdev

Hana Verdev je certificirana trenerka fitnesa, učiteljica smučanja, nordijske hoje, teka ter inštruktorica pilatesa in je zaljubljena v gibanje.

Fitnes vodnik – Kaj je fitnes in zakaj je super?

Kaj pravzaprav je fitnes? Fitnes je prostor, ki je običajno razdeljen v več ...

Kaj pravzaprav je fitnes?

Fitnes je prostor, ki je običajno razdeljen v več segmentov:

  1. Kardio naprave. V tem predelu najdete naprave, na katerih izvajate aerobne-vzdržljivostne aktivnosti. V to skupino sodijo kolo, tekalna steza, simulator veslanja, simulator hoje po stopnicah (stepper), simulator teka na smučeh …

2. Naprave (trenažerji), proste uteži in različni pripomočki za vadbo.

Na vadbenih napravah oz. trenažerjih izvajate vaje za moč. Naprave so namenjene krepitvi različnim mišičnih skupin in jih lahko prilagodite svojim telesnim značilnostim (npr. nastavitev sedeža glede na telesno višino). Enostavno in hitro določite obremenitev glede na trenutno zmožnosti, kasneje povečujete breme in sledite svojemu napredku.

3.Prostor za raztezanje. Ta del fitnesa ima na razpolago več vadbenih podlog oz.blazin, na katerih izvajate različne vaje za ohranjanje in povečanje gibljivosti. Namenjen je tudi sprostitvi in umiritvi po zaključeni vadbi.

Zakaj je fitnes super?

Vadba v fitnesih in različnih telovadnicah je pri nas prisotna že lep čas in postaja iz leta v leto bolj samo še  bolj popularna. Razlogov za to je več, najbolj izstopajo naslednji:

  1. Večja ozaveščenost o zdravem življenjskem slogu in skrbi za lastno zdravje.
  2. Prilagodljivost vadbe vsakemu posamezniku (glede na spol, starost, stopnjo treniranosti, različnih ciljev in želja kot tudi glede časovne komponente in izbire različnih oblik vadb).
  3. Cenovna dostopnost in pestra izbira na različnih lokacijah.
  4. Vadba poteka v vseh letnih časih in ni vremensko pogojena.

Običajno ljudje fitnes obiskujejo »sezonsko«, nekaj mesecev letno, najpogosteje od konca septembra oz. začetka oktobra, pa tja do aprila, maja, odvisno, kdaj se zaključi »aprilsko vreme« in nas sončni žarki ponovno zvabijo na svež zrak. Nekateri kot dopolnilo k ostalim športom fitnes obiskujejo celo leto.

Oceni ta članek

Dodaj komentar

Sorodni prispevki

Info box