Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Zrezki Italiamo v naravni omaki, riž arborio po italijansko s paradižnikovo omako z baziliko, jesenska solata z endivijo, hruško, kostanjem in toskanskim ovčjim sirom

Sestavine za 4 osebe

Riž z grahom in korenjem

  • 20 g dolgozrnatega riža arborio
  • 200 g oluščenega graha
  • 1 korenček
  • 1 šalotka
  • 1 žlica masla
  • jušna ali zelenjavna osnova (po potrebi)
  • 40 g parmezana Reggiano DOP 24m
  • solni cvet (po potrebi)

Svinjski zrezki v naravni omaki

  • 500 g svinjskih zrezkov s stegna
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 žlica moke
  • maslo ali oljčno olje
  • jušna osnova
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper

Jesenska solata

  • 1 glava endivije
  • 1 večja čvrsta hruška
  • 1 pest orehovih jedrc
  • 100 g kostanja iz Avelina
  • 100 g trdega sira Italiamo Pecorino Toscano DOP
  • 1 žlička pesta s Sicilije
  • oljčno olje Italiamo
  • balzamični kis superiore iz Modene znamke Italiamo
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper

Priloga (omaka)

  • paradižnikova omaka Italimamo s svežo baziliko

Serviranje

  • lističi sveže bazilike
  • sušeni paradižniki v sončničnem olju znamke Italiamo

Sestavine za 4 osebe

Riž z grahom in korenjem

Svinjski zrezki v naravni omaki

Jesenska solata

Priloga (omaka)

Serviranje

Priprava

Riž z grahom in korenjem

Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Korenček operemo in narežemo na kocke velikosti 3 milimetre. V posodi segrejemo maslo, na katerem popražimo sesekljano šalotko. Dodamo riž, ki ga med mešanjem pražimo 3 minute. Zalijemo z vročo jušno osnovo, pokrijemo in zdušimo do mehkega. Riž kuhamo pri nizki temperaturi, da zrna nabrekajo počasi. Grah in kocke korenja skuhamo ali zdušimo. Dušen riž odstavimo. Primešamo mu grah, korenje in drobno nastrgan parmezan. Po okusu začinimo s solnim cvetom.

Svinjski zrezki v naravni omaki

Svinjske zrezke s tolkalom za meso dobro potolčemo z obeh strani ter malo solimo in popramo. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. V nižji posodi segrejemo maščobo in na njej na hitro popražimo sesekljano šalotko in strt česen. Dodamo svinjske zrezke in jih z obeh strani popečemo (1 do 2 minuti na vsaki strani).

Ko so svinjski zrezki popečeni, jih vzamemo iz posode in položimo na krožnik ter pokrijemo.

Maščobi, ki je ostala v posodi, dodamo ostro moko in jo prepražimo. Prilijemo jušno osnovo. Premešamo in pustimo, da počasi vre 2 do 3 minute. (Po želji zmiksamo.) Nato svinjske zrezke vrnemo v naravno omako in kuhamo v pokriti posodi ob zmernem vrenju 30 do 40 minut, da se meso zmehča. Po potrebi prilivamo vročo jušno osnovo.

Jesenska solata

Endivijo očistimo in operemo. Hruško prepolovimo, odstranimo peščišče in narežemo na grižljaj velike kocke. Orehova jedrca grobo narežemo, kostanj nadrobimo. Sir pecorino nadrobimo ali grobo nastrgamo.

V posodici zmešamo balzamični kis iz Modene, oljčno olje Italiamo, solni cvet, sveže mlet poper in žličko pesta s Sicilije.

V solatno skledo damo endivijo, hruško, orehe in kostanj ter prelijemo s prelivom in potresemo s sirom pecorino.

Priloga (omaka)

Paradižnikovo omako Italiamo s svežo baziliko v posodi počasi zavremo.

Serviranje

Na segret servirni krožnik z vlažno zajemalko položimo riž in ga prelijemo s paradižnikovo omako z baziliko. Na vrh damo listič sveže bazilike.

Poleg damo svinjske zrezke v naravni omaki in 2 ali 3 sušene paradižnike. Postrežemo z endivijo s hruško, kostanjem in pecorinom.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box