Sestavine za 2 osebi

Zobatec z mandljevim maslom:

  • 2 fileja zobatca po 200 g
  • sol
  • poper
  • maslo
  • mandljevo maslo
  • oljčno olje

Polenta:

  • 100 g koruznega polnozrnatega zdroba
  • 20 g ajdovega zdroba
  • sol
  • oljčno olje

Špinača

  • 100 g špinače
  • oljčno olje
  • sol

Kropmir:

  • 2 velika krompirja
  • 5 zvezdastih janežev
  • sol

Bezgovi cvetovi v tempuri:

  • nekaj bezgovih cvetov
  • 100 g ostre pšenične moke
  • 150 ml vode
  • 10 g pecilnega praška
  • sol
  • olje

Sestavine za 2 osebi

Zobatec z mandljevim maslom:

Polenta:

Špinača

Kropmir:

Bezgovi cvetovi v tempuri:

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: mandljevo maslo

Za Lidlovo skrivno sestavino smo tokrat pobrskali po Lojtrci domačih in izbrali mandljevo maslo; to nadvse uporabno sestavino na primer Azijci pogosto vmešajo v vok, ko pripravljajo zelenjavo, pri nas pa maslo radi namažemo, ko pripravljamo sendviče ali obložene kruhke. In kako so mandljevo maslo uporabili v pred dnevi novo odprti Hiši Fink na robu Novega mesta, kjer Damjan in Tanja FInk kažeta svojo kuharsko umetnost od jutranjih zajtrkov, prek narezkov do vegetarijanskih, ribjih in mesnih menijev? Nežno mandljevo maslo je v njihovi hiši oblilo fileja zobatca! Na krožniku so ribji file spremljali še zapečena polenta, špinača, ocvrti bezgovi cvetovi in krompirjeva krema.

Priprava

Zobatec z mandljevim maslom: Na vročo teflonsko ponev damo dve žlici oljčnega olja, začinjena fileja položimo v ponev s kožo navzdol in zmanjšamo ogenj na minimum. Ko kožica dobi zlato rjavo barvo, fileja obrnemo, dodamo žlico masla in čajno žličko mandljevega masla ter pečemo še dve minuti na srednjem ognju.

Polenta: Oba zdroba zmešamo in ju počasi vsujemo v slano vodo, ki smo ji dodali dve žlici oljčnega olja. Kuhamo 45 minut na majhnem ognju in ves čas mešamo. Kuhano polento prelijemo v pomaščen modelček, počakamo, da se ohladi in nato zapečemo na žaru.

Špinača: Špinačo damo v razgreto ponev na malo oljčnega olja, solimo in pečemo, dokler vsa špinača ne oveni.

Krompir: Olupljen krompir skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali zvezdasti janež. Kuhamo, dokler se krompir ne razkuha, potem vodo odcedimo in odstranimo janež ter krompir zmiksamo, da dobimo gladko kremo.

Bezgovi cvetovi v tempuri: Moko zmešamo s pecilnim praškom ter počasi dodajamo čim bolj mrzlo vodo. V to zmes potopimo bezgove cvetove ter jih ocvremo v olju na 180 stopinjah. Še vroče solimo.

Na krožnik položimo najprej polento, nanjo zobatca z mandljevim oljem, na vrh špinačo in na koncu še ocvrte bezgove cvetove, zraven pa dodamo še krompirjevo kremo (najlaže jo, ogreto na 70 stopinj, nabrizgamo s sifonom).

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box