Vse objave avtorja

Ema

Ema je navihana osnovnošolka. Na vsak zakaj najde vsaj en zato, pridobljeno znanje pa pridno zbira v svojih zapiskih kuharskih receptov in trikov.

Žličniki z drobtinicami

Sestavine za 4 osebe

  • 2 jajci
  • 1 žlico kisle smetane
  • 1 žličko soli
  • 1 žlico olja
  • malo vode
  • moko
  • malo masla
  • drobtine

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Tomaž je božično pojedino pripravil s skutnimi žličniki, ampak ta priloga s tem hecnim imenom se mi tako zelo dopade, da sem žličnike še enkrat naredila sama in jih pomljaskala kar tako, za večerjo. In ker doma nisem imela skute, sem jih naredila takole:

Najprej prežvrkljaš jajca, dodaš sol, na koncu pa še ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešaš in če je masa preveč pocasta, ji dodaš še malo moke. In obratno: če je presuha, ji dodaš vodo. Čisto enostavno! Potem zavreš vodo, ji dodaš malo soli in z žlico oblikuješ žličnike, ki jih daš kuhati v krop. Žličniki so kuhani, ko priplavajo na vrh vode. Žličnike potem odcediš, v ponvi pa stopiš malo masla in mu dodaš toliko drobtin, da bo vse skupaj še vedno malo tekoče. Drobtine fino mešaš kakšni 2 minutki in paziš, da se ne zažgejo. Potem jih poliješ po žličnikih in mljask! Večerja je pripravljena.

Oglej si tudi Tomažev recept

Zakaj se žličniki imenujejo žličniki?

Ko mi je Tomaž povedal, da bo pripravljal jed z žličniki, me je skoraj kap. Je to mogoče jed, ki je narejena iz žlic? Potem pa me je povabil, da mu jih pomagam narediti in takrat sem razumela, da imajo žličniki takšno hecno ime zato, ker jih oblikuješ z žlico. 🙂 V resnici pa so narejeni iz skute, no, ali pa tudi brez

 

Žličnike poznajo tudi drugod po svetu

Veš, ta hecna jed pa ni znana samo pri nas. Tudi drugje po svetu poznajo žličnike oz. cmoke, samo da jih delajo malo drugače. V nekaterih azijskih deželah jih na primer napolnijo z zelenjavo in ocvrejo, v Nepalu pa jih napolnijo z banano in nutelo in jih imenujejo »momo«.

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box