Zeljni zvitki z mletim mesom na kremnem krompirjevem pireju z gorčično medeno omako

Sestavine za 4 osebe

Zeljni zvitki

  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 1 steblo pora
  • 1 en dan stara žemljica
  • (večji) šopek peteršilja (sesekljanega)
  • 1 žlica gorčice
  • 1 manjša glava (belega) zelja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 200 ml zelenjavne ali jušne osnove
  • sol in poper

Krompirjev pire

  • 800 g krompirja
  • 90 g masla
  • 2 dl mleka
  • sveže mlet beli poper

Gorčična omaka

  • 1,5 dl dijonske gorčice
  • 0,6 dl majoneze
  • 0,8 dl cvetličnega medu
  • kajenski poper
  • solni cvet
  • ščepec rumene gorčice v prahu

Sestavine za 4 osebe

Zeljni zvitki

Krompirjev pire

Gorčična omaka

Priprava

Zeljni zvitki

Por očistimo in oplaknemo. Zelene dele zrežemo na obročke, bele pa na kocke. Oboje približno 5 minut blanširamo v slani vodi, nato odcedimo. Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. Žemljico namočimo v jušno osnovo ali vodo in iztisnemo tekočino. Primešamo jo k mletemu mesu, blanširanemu poru in peteršilju. Dodamo gorčico ter maso začinimo s soljo in poprom ter pregnetemo. Zelje operemo in listom izrežemo kocen. Listno žilo odrežemo tik ob kocenu. Zeljne liste za 10 minut blanširamo v vreli slani vodi. Odcedimo in ločimo liste med seboj. Na blanširane zeljne liste razporedimo nadev, liste preganemo čez nadev, zvijemo v zvitke in jih po dolžini in širini trdno povežemo s kuhinjskim sukancem. V ponvi segrejemo sončnično olje in maslo ter na maščobi popečemo zvitke z vseh strani. Prilijemo jušno osnovo in zvitke dušimo pokrite 25 do 30 minut, vmes jih 1x ali 2x obrnemo. Zvitke vzamemo iz ponve, tekočino pa ponovno zavremo. Dodamo žlico kisle smetane. Po potrebi dodatno začinimo. Krompirjev pire: Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

Krompirjev pire

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Stresemo v posodo in prilijemo toliko vode, da so rezine krompirja pokrite. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo do mehkega. V posodi pristavimo maslo in ga počasi stopimo. V drugi posodi segrejemo mleko, da zavre. Kuhan krompir odcedimo, nato pa ga pristavimo še za 1 minuto, da izpari odvečna voda. Krompir solimo, dobro pretlačimo, nato pa mu najprej primešamo stopljeno maslo. Nato krompirju postopoma primešamo vroče mleko, nazadnje začinimo s sveže mletim belim poprom. Po potrebi dosolimo.

Gorčična omaka

Vse sestavine za omako stresemo v posodo in jih dobro premešamo.

Serviranje

Na segret servirni krožnik z žlico raztegnemo krompirjev pire, nanj damo zeljne zvitke, ki jih prelijemo z omako iz ponve. Na zeljni list damo žlico gorčične omake z medom.

Dodatni nasveti

Namesto belega zelja lahko uporabimo tudi rdeče zelje, koničasto zelje ali ohrovt.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box