Zeliščna frtalja iz Bistroja na gradu Štanjel

Sestavine za 4 osebe

Zeliščna frtalja by Bistro

  • 2,5 dl mleka
  • 2,5 dl smetane
  • 125 g moke
  • 4 jajca
  • 50 g staranega sira tabor
  • 3 g soli
  • 2,5 dag svežih sezonskih zelišč (koromač, meta, melisa, divji šparglji)

Dekoracija in okus

  • 30 g na tanko narezanega janeža
  • sok limone
  • oljčno olje
  • ekstrakt terana
  • sir tabor
  • 40 g pršuta Q Komel

Sestavine za 4 osebe

Zeliščna frtalja by Bistro

Dekoracija in okus

Priprava

Lidlova skrivna sestavina:  sveža bio jajca

Tokrat smo se ustavili pri Simu Komelu in njegovi hčerki Gaji; na Krasu ustvarjajo družinsko blagovno znamko Q Komel. Sestavljajo jo dve restavraciji (gostilna Kobjeglava in bistro na gradu Štanjel) ter stara pršutarna, kjer zorijo pet stotnij pršutov vsako leto, za dodatek pa imajo še balzamerijo. V bistroju v čudovitem srednjeveškem gradu kuhajo domače, poudarjajo kraško kuhinjo iz sezonskih in lokalnih sestavin. Ko smo kot skrivno sestavino prinesli Lidlova sveža bio jajca, so se v kuhinji odločili, da bodo pripravili zeliščno frtaljo iz pravkar nabranih sezonskih zelišč, ki pa so jo podčrtali še s svojim pršutom, ki se je kar topil v ustih.

Postopek:

Sestavine (razen zelišč) zmešamo s paličnim mešalnikom, pustimo počivati pol ure, potem vmešamo še zelišča. Pečemo pol ure v ventilatorski pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.

Za dekoracijo in okus: 30 g na tanko narezanega janeža, ki ga pokapljamo s sokom limone, oljčnim oljem in ekstraktom terana; par koščkov sira tabor; 40 g pršuta Q Komel, sušenega več kot dve leti.
Na krožnik postavimo zeliščno frtaljo, zraven ponudimo janež in kot las tanke rezine pršuta.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box