Zelenjavni pire na tri slastne načine

Sestavine za 2 osebi

Sestavine za korenčkov pire

  • 400 g korenja
  • maslo
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 3 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • timijan (neobvezno)

Sestavine za grahov pire

  • 300 g graha
  • maslo
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 2,5 dcl jušne osnove (ali vrele vode in jučne kocke)
  • sol
  • poper
  • sveža meta (neobvezno)

Sestavine za pire iz gomolja zelene

  • 400 g gomolja zelene
  • 5 dcl l mleka
  • 50 g masla
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • sol

Sestavine za 2 osebi

Sestavine za korenčkov pire

Sestavine za grahov pire

Sestavine za pire iz gomolja zelene

Priprava

Korenčkov pire: Korenje olupi in nareži na kolobarje. V kozici na stopljenem maslu prepraži sesekljano šalotko, nato pa še korenje. Dodaj nariban česen, po želji še malo timijana in zalij z jušno osnovo ter kuhaj do mehkega. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je korenje kuhalo. Po okusu še posoli in popopraj.
Grahov pire: V kozici na stopljenem maslu zmehčaj sesekljano šalotko, nato pa dodaj grah in premešaj. Dodaj še nariban strok česna in zalij z jušno osnovo ter kuhaj le nekaj minut. Vodo odlij, a prihrani, nato pa dodaj še malo masla, po želji še svežo meto in zmiksaj v pire. Po potrebi dodajaj vodo, v kateri se je grah kuhal. Po okusu še posoli in popopraj.
Pire iz gomolja zelene: Kocke gomolja skuhaj v mleku. Ko se zmehča, vodo odlij, a jo prihrani. Dodaj maslo, muškatni oreščke in sol in zmiksaj v pire. Po potrebi dodaj mleko, v katerem se je zelena kuhala.

NASVET
Pire lahko zmiksaš le toliko, da dobiš gost pire z nekaj koščki (kot prikazano na fotografiji), lahko pa dodaš še več prihranjene tekočine, v kateri se je zelenjava kuhala in narediš popolnoma gladek pire.
Pire postrezi z glavno jedjo po izbiri. K pirejem lepo sodi pečena zelenjava, mesne jedi ali ribje poslastice.
Zelenjavo lahko pripraviš in skuhaš vnaprej, a pustiš v tekočini v kateri se je kuhala, nato pa pred postrežbo ponovno segreješ in narediš tako, kot opisano v postopku priprave.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box