Zabeljen stročji fižol iz gostilne Repovž v Šentjanžu

Sestavine za 4 osebe

Bučna omaka

  • 1 zucchini bučka
  • žlica masla
  • 3 žlice sladke smetane
  • bazilika

Stročji fižol

  • 50 dag stročjega fižola
  • sol

Jurčki

  • 30 dag svežih jurčkov
  • olje
  • sol

Zeliščni drobljenec

  • šopek zelišč (timijan, bazilika, šetraj ...)
  • 20 dag belega kruha
  • 10 dag masla
  • sol

Zabela

  • 10 dag ocvirkov
  • 10 dag kisle smetane

Sestavine za 4 osebe

Bučna omaka

Stročji fižol

Jurčki

Zeliščni drobljenec

Zabela

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: kisla smetana

Repovž ni zgolj odlična gostilna, pač pa tudi ekološka kmetija, na kateri gostom ponudijo še ležišča. Sin Grega, sicer somelje, dokazuje, kakšne bi morale biti kmečke gostilne danes: z ne prestarimi recepti, ki pa morajo biti posodobljeni; s kar največ domačimi pridelki, sicer pa najraje od sosedov, z lokalnimi vini in predvsem z domačnostjo.

Ko smo Gregovi mami Metki in ženi Sabini, ki gospodinjita v kuhinji, prinesli kot skrivno sestavino iz Lidlove trgovine kislo smetano, se nista kaj dosti obotavljali; hitro sta se odločili za zabeljen stročji fižol. “To je ena naših večjih uspešnic!” je naznanil Grega, ko je krožnik prišel na mizo.

Bučna omaka, priprava

Na maslu prepražimo narezano bučko, dodamo sladko smetano in baziliko, pražimo še nekaj časa,potem pa vsebino pretlačimo v gladko omako.

Stročji fižol, priprava

Fižol narežemo na želeno velikost in cca 45 minut kuhamo v osoljeni vodi.

Jurčki, priprava

Jurčke narežemo, jih prepražimo na olju in solimo.

Zeliščni drobljenec, priprava

Sredico belega kruha zamrznemo in zmrznjenega zdrobimo v multipraktiku, dodamo zelišča, maslo in sol ter na pladnju pečemo do zlato rumene barve. Vmes večkrat premešamo!

Zabela, priprava

Ocvirke rahlo prepražimo, dodamo kislo smetano in po minuti odstavimo z ognja.

Za dekoracijo se lepo podajo rezine ocvrtega vijoličnega krompirja.

Jed postrežemo tako, da na krožnik najprej damo bučno omako, potem stročji fižol, jurčke, potresemo zeliščni drobljenec, na vrh pa damo še ocvirke s kislo smetano.

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box