Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Z mletim mesom in jesenskimi gobami polnjene Deluxe palačinke z Deluxe zelenimi šparglji in kaviarjem

Sestavine za 6 oseb

Masa za palačinke

  • 350 ml mleka
  • žlica raztopljenega masla
  • 220 g pirine moke
  • 0,5 žličke sladkorja
  • 0, 5 žličke pecilnega praška
  • 10 ml mineralne vode
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 3 jajca
  • maslo za pečenje

Nadev

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 400 g svežih jesenskih gob (lisičke, jurčki, štorovke…)
  • 100 g Deluxe sira camembert
  • 100 g ementalca
  • 1 korenček
  • 1 rumena čebula
  • 1 rdeča čebula (šalotka)
  • 1 stebelna zelena
  • 1 dl belega suhega vina
  • Deluxe himalajska sol

Priloga

  • Zeleni beluši, pečeni na žaru 370 ml (sorazmerno v g)
  • pest zrn granatnih jabolk
  • 2 jajci (hlevske reje)
  • Deluxe himalajska sol
  • oljčno olje
  • limonin sok in sveže mlet poper po želji

Za serviranje

  • 50 g kaviarja

Sestavine za 6 oseb

Masa za palačinke

Nadev

Priloga

Za serviranje

Priprava

Masa za palačinke

V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, sladkor, pecilni prašek, raztopljeno maslo, muškatni orešček in sol. Med mešanjem postopoma dodajamo moko, da se vse sestavine zmešajo v homogeno maso. Na koncu v maso vmešamo še mineralno vodo. Pred peko pustimo počivati vsaj 30 minut, da škrob nabrekne in se sestavine povežejo.

V ponvi segrejemo nekaj masla in z zajemalko razlijemo tanko plast mase za palačinke, da pokrije celotno dno. Maso na obeh straneh zapečemo do zlato rjave. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka mase.

Nadev

Rumeno čebulo in šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Korenček nastrgamo, stebelno zeleno sesekljamo. Popražimo na nizki temperaturi v ponvi, v kateri smo segreli dve žlici olja.
Sveže gobe skrtačimo z mehko kuhinjsko krtačko ali jih previdno obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo. Odstranimo vse luskice, vse trde in olesenele dele ter narežemo na rezine. Ko čebula postekleni, dodamo v ponev mleto meso, povišamo temperaturo in pražimo ob stalnem mešanju. Prilijemo belo vino, dušimo in ko tekočina izhlapi, solimo in dodamo gobe. Dušimo še 5 minut, da tekočina ponovno izhlapi, nato odstavimo.
Camembert in ementalec narežemo na trakove ali majhne kocke.
Palačinke namažemo z mesnim nadevom z gobami in potresemo s sirom ter zavijemo (kot kanelone). Polagamo v pekač eno poleg druge, potresemo z naribanim ementalcem in pečemo v predhodno ogreti pečici 10 minut na 200 °C.

Priloga

Jajci trdo skuhamo, ohladimo v mrzli vodi, olupimo in narežemo na četrtine. Pečene šparglje odcedimo in narežemo. Prestavimo v manjšo posodo, prelijemo z olivnim oljem, začinimo s himalajsko soljo, po želji začinimo s sveže mletim poprom in z limoninim sokom. Potresemo z semeni granatnega jabolka.

Za serviranje

Še vroče pečene palačinke položimo na segret krožnik. Dodamo žličko kaviarja in prilogo s šparglji in kuhanim jajcem.
Gobe so koristne za organizem, saj vsebujejo številne vitamine, tudi riboflavin, tiamin in niacin, ki koristijo koži in živčevju. Poleg vitaminov skupine B (zlasti B1, B2 in B3) vsebujejo gobe vitamina C in D, gobe izrazitih barv pa tudi betakaroten oziroma vitamin A. Minerali v gobah, železo, baker, kalij, kalcij, magnezij natrij, cink in selen in fosfati skupaj z obilico vode (80 odstotkov), vlaknin in rastlinskih beljakovin, nekaj sladkorja (osem odstotkov) ter minimalno količino maščob (en odstotek) skrbijo za to, da so gobe zdrav in uravnotežen obrok.
Pirino moko za pripravo palačink lahko zamenjamo s pšenično ali polnozrnato.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box