Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

XXL čevapčiči v sezamovi skorjici na kremni rižoti s penino in solato iz brokolija in cvetače

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

  • 640 g XXL čevapčičev
  • 50 g sezamovih semen
  • 25 g semen črnega sezama
  • oljčno olje

Riž s penino

  • 350 g riža za rižoto (npr. Carnaroli) ali mešanice žit (riž, pira,
  • ječmen)
  • 50 g masla
  • 1 manjša čebula
  • 100 g nastrganega parmezana
  • 2 žlici kisle smetane
  • 500 ml (zelo suhe) penine
  • jušna osnova (po potrebi)
  • solni cvet

Solata iz brokolija in cvetače

  • 550 g brokolija
  • 180 g cvetače
  • sol
  • sveže mlet črni poper
  • 5 žlic belega (balzamičnega) vinskega kisa
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 1 ščepec sladkorja
  • 5 žlic orehovega olja

Serviranje

  • izsušen pršut

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

Riž s penino

Solata iz brokolija in cvetače

Serviranje

Priprava

Čevapčiči

Obe vrsti sezamovih semen zmešamo v posodi in v njih z vseh strani povaljamo čevapčiče. S prsti potlačimo, da se semena primejo mesa. Tako pripravljene čevapčiče položimo enega poleg drugega na pekač, obložen s papirjem za peko in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici na 180°C.

Riž s penino

V višji posodi segrejemo maslo in na njem počasi popražimo čebulo. Dodamo riž oz. mešanico žit in ob nenehnem mešanju pražimo 3 do 4 minute. Nato začnemo postopoma prilivati penino. Nenehno mešamo, dokler riž ni kuhan. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Preden odstavimo, vmešamo v rižoto še kislo smetano in nastrgan parmezan ter dobro premešamo. Po želji začinimo s solnim cvetom.

Solata iz brokolija in cvetače

Brokoli in cvetačo temeljito operemo, po potrebi očistimo in narežemo na manjše cvetke. V posodi zavremo večjo količino vode in solimo. Vanjo stresemo cvetačo ter kuhamo 4 do 5 minut. Nato dodamo brokoli in kuhamo še dodatnih 5 do 7 minut. Zelenjavo odcedimo. Iz kisa, ščepca soli, popra, muškatnega oreščka, sladkorja in olja pripravimo solatni preliv. Zelenjavo stresemo v večjo skledo, prelijemo s pripravljenim prelivom in premešamo. Počakamo nekaj minut, da zelenjava vpije začimbe. Po okusu solato dodatno začinimo.

Hrustljavi pršut

Tanke rezine pršuta z rokami natrgamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pršut sušimo v pečici, segreti na 130 °C, da postane hrustljav. Ohlajenega drobno sesekljamo ali zdrobimo.

Serviranje

Na večji servirni krožnik položimo kremno rižoto s penino, ki jo potresemo z zdrobljenim hrustljavim pršutom, zraven razporedimo še vroče čevapčiče v sezamovi skorjici, poleg pa solato iz brokolija in cvetače

Dodatni nasveti

Namesto riža za rižoto lahko uporabimo tudi ješprenj ali mešanico žit (riž, piro, ječmen) Vsa tri žita se skuhajo istočasno in se ne razkuhajo. Mešanica žit vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov od brušenega belega riža.

 

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box