Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

XXL čevapčiči s topljenim edamcem, nežno pečena hrustljava račja prsa, hrustljavi pommes noissetes, kremna špinača in sladke fige s camembertom

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

  • 640 g XXL čevapčičev
  • 200 g edamca v rezinah
  • 50 g masla

Račje prsi

  • 350 g račjih prsi
  • 2 figi
  • žlica kostanjevega medu
  • žlica masla
  • 1 lovorov list
  • vejica rožmarina
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Krompirjeve kroglice

  • 500 g krompirjevih kroglic
  • olje za cvrtje

Kremna špinača

  • 500 g svežih špinačnih listov
  • 25 g masla
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlica pšenične moke
  • 200 ml mleka
  • Solni cvet
  • Sveže mlet črni poper
  • 2 ščepca mletega muškatnega oreščka
  • 100 g kisle smetane

Za serviranje

  • 100 g Camembert le Caractere
  • 50 g salame s figami
  • 4 sveže fige

Po želji

  • Ratatouille ali francoska gorčica

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

Račje prsi

Krompirjeve kroglice

Kremna špinača

Za serviranje

Po želji

Priprava

Čevapčiči

Čevapčiče na vročem maslu v ponvi za žar z vseh strani popečemo, da dobimo hrustljavo skorjico, v notranjosti pa morajo ostati sočni. Še vroče na krožniku za serviranje obložimo z rezinami edamca, da se sir raztopi.

Račje prsi

File račjih prsi oplaknemo in osušimo. V ponvi segrejemo maslo skupaj s tremi listi lovorja in majhno vejico rožmarina.
Dodamo meso ter ga na hitro opečemo z obeh strani. Zmanjšamo ogenj in račje prsi pečemo še približno 8 minut na vsaki strani. Malo preden odstavimo, meso pokapamo z medom ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Odstranimo rožmarin in lovor ter dodamo narezane fige.
Premešamo in dušimo še 2 do 3 minute.
File vzamemo iz ponve, počakamo, da se malce ohladi in ga narežemo na tanke rezine.

Krompirjeve kroglice

Krompirjeve kroglice ocvremo v vroči maščobi oz. pripravimo po navodilu na embalaži.
Camembert narežemo na trikotnike, salamo s figami na rezine. Fige razrežemo na četrtine.

Kremna špinača

Špinačne liste očistimo in operemo. V večjem loncu zavremo vodo. V krop stresemo liste in jih kuhamo, da se zmehčajo (približno 2 do 3 minute). Špinačne liste nato odcedimo in ohladimo.
Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. V večji kozici razpustimo maslo. Dodamo sesekljano čebulo in jo med mešanjem pražimo toliko časa, da se zmehča (približno 5 minut). Po čebuli potrosimo moko in sestavine v kozici med mešanjem pražimo še 1 do 2 minuti. Nato počasi pričnemo s prilivanjem (mlačnega) mleka. Mleko vlivamo počasi in pri tem stalno mešamo, da ne nastanejo grudice. Ko prilijemo vse mleko, znižamo temperaturo in omako kuhamo še toliko časa, da se zgosti.
Ohlajeno špinačo dobro ožamemo in grobo sesekljamo ali zmiksamo, če želimo bolj kremasto. Stresemo jo v kozico z omako. Po okusu začinimo s poprom, muškatnim oreščkom in solnim cvetom ter dobro premešamo in ponovno zavremo. Na koncu v špinačo vmešamo še kislo smetano.

Za serviranje

Na večji plitev servirni krožnik položimo pečene čevapčiče z raztopljenim edamcem, poleg damo rezine račjih prsi, ki jih prelijemo z račjo maščobo iz ponve in dodamo dušene rezine fig. Na drugo stran krožnika damo hrustljave krompirjeve kroglice. Na koncu dodamo na rob krožnika še košček camemberta, 3 rezine salame s figami in sveže fige. Po želji postrežemo zraven še francosko gorčico in/ali ratatuille. Ter seveda kozarec rdečega francoskega vina.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box