Viteški brancin iz gostilne Vitez v Ljubljani

Sestavine za 2 osebi

  • 40 dag brancinovega fileja
  • 60 dag cvetače
  • 0,5 l mleka
  • 15 dag masla
  • ščepec soli
  • ščepec popra
  • 20 dag brokolija romanesco
  • vejica rožmarina
  • strok česna
  • 6 dag pinjol
  • 1 limeta
  • oljčno olje

Sestavine za 2 osebi

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: brancin

V hiši na ljubljanskem Bregu je iz starih zapiskov zaznati, da je bila tu gostilna že pred skoraj pol tisočletja; omenjajo letnico 1574. Današnja gostilna je ime dobila po baročnem portalu na hiši, ki ga je naredil Francesco Robba; med drugim je na portalu tudi vitez s šlemom. Iz Lidla smo Vitezovemu kuharju Miroslavu Paniću prinesli skrivno sestavino – brancin Odločil se je, da ga bo pripravil po viteško. Torej: Vitezov brancin

Priprava:

Za cvetačni pire v osoljenem mleku z malo vode do mehkega skuhamo cvetačo. Odcedimo jo in jo miksamo; na koncu dodamo maslo, da dobimo primerno strukturo pireja. Začinimo po okusu.

Fileje brancina solimo in popramo ter spečemo v ponvici z vejico svežega rožmarina in strokom česna. Brancina popečemo po obeh straneh do zlato rjave barve. Zraven pečemo še romanesco, to je v resnici brokoli, ki je dobil ime po Rimu, prav tako pogosto pa mu rečejo tudi cvetača romanesco. Brokoli lahko prej blanširamo, lahko pa ga popečemo surovega.

Na krožnik damo najprej pire, na vrh file brancina, zraven še popečen romanesco. Čez vse potresemo prepražene pinjole, naribamo lupinico limete in pokapljamo z dobrim oljčnim oljem.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box