Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Vitasia hrustljave perutničke s skutinimi krogljicami in z azijsko omako

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

  • 550 g piščančjih perutničk
  • 4 žlice (presejane) pšenične moke
  • 2 jajci
  • šopek peteršilja
  • vejica timijana
  • 2 žlički sladke paprike
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • 2 žlici sezamovega olja

Skutne kroglice

  • 500 g skute Zelene doline
  • 2 jajci
  • 100 g ribanega parmezana
  • 75 g ostre moke
  • pšenični (ali koruzni) zdrob
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Azijska omaka

  • 3 stroki česna
  • 1 rdeč čili
  • 100 ml Vitasia sojine omake
  • 100 ml suhega belega vina
  • 2 žlici kisa
  • 250 ml azijske piščančje juhe (ali japonske miso juhe)
  • 1 ščepec mletega ingverja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 ščepec Himalajske soli
  • 1 ščepec sveže mletega črnega popra
  • 1 žlica jedilnega škroba

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

Skutne kroglice

Azijska omaka

Priprava

Perutničke

V posodi stepemo jajci, ki smo ju začinili s soljo in poprom. Perutničke operemo pod tekočo hladno vodo in jih osušimo s kuhinjskim papirjem. Nadaljujemo s paniranjem: v eno posodo presejemo moko, dodamo sol, poper, timijan, sesekljan paradižnik in sladko papriko ter premešamo sestavine. Perutničke dobro pomokamo z vseh strani, otresemo odvečno moko in jih prestavimo v posodo s stepenim jajcem. Pustimo minuto ali dve, da se prepojijo z jajcem, nato pa ponovno prestavimo v posodo z moko. S tem dosežemo bolj hrustljavo skorjico.

V večji posodi segrejemo maščobo, v kateri cvremo perutničke (ne preveč naenkrat, da se temperatura maščobe ne zniža preveč) 8 do 10 minut, med tem nekajkrat obrnemo. (Odpadlo skorjico (in peno) sproti s cedilom pobiramo iz maščobe.) Po potrebi prilijemo maščobo in jo ponovno segrejemo ter scvremo vse panirane perutničke.
Cvrte perutničke osušimo na papirju za peko in serviramo še vroče, ko je skorjica še hrustljava.

Skutne kroglice

Skuto odcedimo, postopoma primešamo stepeni jajci, parmezan, presejano moko, solimo in popramo. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v zdrobu. Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da zdrob veže nase tekočino. Skuhamo v vrelem kropu in sotiramo na vročem maslu.

Azijska omaka

Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Čili operemo in ga s semeni vred na drobno sesekljamo. V posodo zlijemo sojino omako in juho ter vse skupaj segrejemo. Vino in kis zavremo posebej v posodi in prilijemo v posodo. Ob počasnem kuhanju postopoma dodajamo česen, ingver in sladkor. Sestavine dobro premešamo in pustimo na zmerni temperaturi kuhati 15 minut. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan čili. Omako po okusu solimo in popramo. V skodelici gladko zmešamo škrob z 1 žlico hladne vode in ga počasi vmešamo v omako, da se le-ta zgosti. Rezine manga odcedimo. Sezam na hitro popražimo v ponvi (brez maščobe).

Serviranje

6 rezin Vitasia manga
žlica sezamovih semen

Na plitve segrete servirne krožnike položimo hrustljave perutničke, na eno stran damo skutne kroglice, na drugo pa azijsko omako. Potresemo s praženimi semeni sezama in serviramo z rezino manga.

Namig: Namesto skutnih njokov lahko ponudimo tudi Vitasia Basmati riž ali Vitasia steklene rezance.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box