Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Velikonočno kosilo drugače: čevapčiči z ocvrtim rumenjakom, hrenovo kremo in sočno regratovo solato

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

  • 640 g čevapčičev
  • rezine slanine (kolikor je čevapčičev)
  • 150 g gorčice (sladke ali pekoče)

Ocvrt rumenjak

  • 4 jajca
  • 50 g masla
  • 50 g krušnih drobtin
  • sol
  • sveže mlet poper
  • sončnično olje
  • moka, stepeno jajce, krušne drobtine za paniranje

Kremni pire

  • 4 do 5 srednje velikih krompirjev
  • 2 dl mleka
  • 80 g masla
  • sol

Čebulni laski

  • 1 čebula
  • sol

Hrenova krema

  • 1/2 korenike hrena
  • 1 jabolko
  • 2 žlici jogurta
  • citronska kislina v prahu ali limonov sok
  • solni cvet

Regratova solata -marinada

  • balzamični kis ali limonov sok
  • solni cvet
  • oljčno olje

Regratova solata

  • 250 g regrata
  • 200 g kuhanega krompirja
  • 2 jajci
  • kuhan beljak
  • 150 g bivolje mozzarelle Deluxe
  • po želji orehova jedrca ali ocvirki

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

Ocvrt rumenjak

Kremni pire

Čebulni laski

Hrenova krema

Regratova solata -marinada

Regratova solata

Priprava

Čevapčiči

Na vsako rezino slanine namažemo žličko gorčice in zavijemo okrog čevapčiča. Ponev oziroma žar (na oglje) dobro segrejemo in čevapčiče z vseh strani enakomerno popečemo (čevapčiči naj bodo v notranjosti še malo rožnati). Pred serviranjem jih po želji razrežemo na tretjine.

Ocvrt rumenjak

Jajca trdo skuhamo, olupimo in odstranimo beljak, ki ga uporabimo v solati. Maslo penasto umešamo, dodamo kuhane rumenjake, krušne drobtine, začinimo in dobro premešamo pretlačimo. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah ter na hitro ocvremo v vročem olju, da dobi rumenjakova kroglica hrustljavo skorjico

Kremni pire

Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kose in skuhamo v osoljeni vodi do mehkega. Vodo odlijemo, nekaj kosov krompirja prihranimo za regratovo solato, drugega pretlačimo, dodamo maslo in mlačno mleko ter mešamo, da nastane gladka kremna krompirjeva zmes.

Čebulni laski

Čebulo očistimo, odstranimo stržen in narežemo na tanke rezine. Posolimo in sušimo v pečici na
70 °C toliko časa, da laski postanejo hrustljavi in zlato-rjave barve.

Hrenova krema

Jabolko olupimo in narežemo na koščke. Potresemo s citronsko kislino v prahu ali pokapamo z limonovim sokom. Hren očistimo in nastrgamo. Dodamo jogurt in zmešamo z mešalnikom, da dobimo tekočo homogeno hrenovo kremo. Po okusu solimo.

Regratova solata

Jajca trdo skuhamo. Ohlajena olupimo in narežemo na osmine. Bivoljo mozzarello natržemo. Iz solnega cveta, balzamičnega kisa in oljčnega olja pripravimo marinado. Regrat očistimo, dobro operemo in odcedimo. Stresemo v skledo, dodamo kuhana jajca, kuhan krompir in natrgano mozzarello. Prelijemo z marinado in premešamo. Po želji potresemo z grobo narezanimi orehovimi jedrci ali ocvirki.

Serviranje

Na segret večji servirni krožnik razporedimo čevapčiče, krompirjev pire, ki ga potresemo
s čebulnimi laski, ocvrt rumenjak in hrenovo kremo. Poleg ali posebej v skledi ponudimo pomladno regratovo solato.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box