Tunov rostbif na krompirjevi beli polenti z ribiško kaponato iz artičok

Sestavine za 4 osebe

Tunov rostbif

  • 800 g sveže tunine
  • 1 žlička semen koromača
  • 1 žlička sezamovih semen
  • 1 žlička popra v zrnju
  • 2 vejici rožmarina
  • solni cvet
  • oljčno olje

Ribiška kaponata

  • 1 šalotka
  • oljčno olje
  • 1 steblo zelene
  • 4 manjše sveže artičoke
  • ½ zelene paprike
  • sok 1 limone
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 12 razkoščičenih oliv
  • 1 žlica pinjol
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 2 žlici vloženih kaper
  • 1 žlica rozin
  • 1 vršiček bazilike
  • 1 žlica suhega belega vina
  • solni cvet

Krompirjeva polenta

  • 70 g krompirja
  • 30 g (instant) pšeničnega zdroba
  • jušna osnova (po želji namesto vode)
  • 50 g masla
  • sol

Sestavine za 4 osebe

Tunov rostbif

Ribiška kaponata

Krompirjeva polenta

Priprava

Ribiška kaponata

Sveže artičoke očistimo. Najprej odrežemo ali odlomimo pecelj, odrežemo krovne/zunanje liste in ostre konice listov ter odstranimo notranjost (steblo artičoke in zunanje liste lahko uporabimo za kakšno omako ali juho). Dna artičok potopimo v mrzlo vodo z limonovim sokom, da ostanejo bela.
Rozine namočimo v mešanici sesekljanih lističev bazilike, oljčnega olja in belega vina. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na majhne kocke. Šalotko olupimo, očistimo ter drobno sesekljamo. Steblo zelene operemo in po dolžini narežemo na ožje rezine. Češnjeve paradižnike operemo in prepolovimo. Kapre in razkoščičene olive dobro odcedimo. Olive narežemo na kolobarje. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.

V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo kocke zelene paprike ter sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo dobro odcejene narezane srčke artičok, rezine stebelne zelene, češnjev paradižnik, pražene pinjole, narezane olive, odcejene kapre in namočene rozine (skupaj s tekočino). Premešamo in pokrito dušimo 10 minut. Nato prilijemo kis, dušimo nekaj minut, da se arome prepojijo, začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom, premešamo ter odstavimo.
Tunov rostbif:

V terilniku stremo žličko poprovih zrn in žličko koromačevih semen (ne povsem). Stresemo na krožnik. Rožmarin osmukamo in dodamo strtim semenom skupaj s sezamovimi semeni in solnim cvetom. Tunino v kosu z vseh strani z rokami obložimo z aromatično mešanico.

V ponvi segrejemo maščobo in tunino na hitro popečemo z vseh strani. Prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v pečico, predhodno ogreto na 180 stopinj Celzija. Po 10 minutah vzamemo iz pečice, pokrijemo in pustimo počivati še dve do tri minute, preden tunino razrežemo na dve do tri centimetre debele rezine.

Krompirjeva polenta

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu. Skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, ga dobro pretlačimo, da dobimo gosto, kremasto krompirjevo juho. Prilijemo še malo vroče vode ali jušne osnove, zavremo, dodamo maslo in počasi ob mešanju vsipamo pšenični zdrob, kot bi kuhali navadno polento. Med stalnim mešanjem kuhamo približno 10 minut, nato odstavimo. Po potrebi dosolimo in ponovno premešamo.

Serviranje

Na segrete servirne krožnike z žlico raztegnemo krompirjevo polento, nanjo položimo rezine pečene tunine, poleg pa damo ribiško kaponato z artičokami.

Nasveti

Namesto krompirjeve polente lahko kot prilogo ponudimo kremni krompirjev pire, belo polento ali popečene rezine kruha.

Kot priloga ali hladna predjed je kaponata marsikomu naslednji dan še okusnejša. Ohlajeno kaponato lahko hranimo v hladilniku do pet dni.

Kupujemo artičoke, ki imajo popolne trdno zaprte liste. Artičoke morajo biti v roki za svojo velikost težke in enakomerno zelene barve.

Če nimamo na razpolago svežih artičok, lahko uporabimo tudi vložene, ki jih predhodno dobro odcedimo in dodamo v kaponato šele tik pred koncem dušenja.

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box