Tunov file s kosmiči in rožmarinovim krompirčkom

Sestavine za 1 osebo

Sestavine:

  • 300 g tunovega fileja
  • 150 g krompirja v kosih
  • 2 dl hladno stiskanega oljčnega olja
  • 10 g motovilca
  • 20 g treviškega radiča
  • ščepec mletega rožmarina
  • pest grobo mletih koruznih kosmičev
  • čajna žlička masla

Marinada:

  • grobo mleta sol
  • oljčno olje
  • grobo mleti poper

Preliv:

  • bio limona
  • 4 jedilne žlice jogurta

Sestavine za 1 osebo

Sestavine:

Marinada:

Preliv:

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: sveži tunov file

Florjančkov hram ima že dolgo tradicijo; kot furmanska gostilna je bil znan že vsaj od leta 1792. V gostilni so se ob dobri hrani gostje sproščali tudi s kartanjem, ki mu je bila namenjena kamra, ki jo danes imenujejo Florjančkova soba, zraven gostilne pa je bilo tudi kegljišče; na njegovem mestu danes stoji družinski hotel. Leta 1846 se je v tej hiši rodil Fran Levec, literarni kritik, zgodovinar in urednik Ljubljanskega zvona. Še prej pa je kot gost v hram prihajal tudi France Prešeren, saj je bil njegov stric župnik na Ježici. Florjančkov hram je danes tudi hotel s 13 sobami. Kuhar Denis Djuković, v gostilni sicer kuhajo zajtrke, malice, kosila …, je za Lidlovo skrivno sestavino dobil sveži tunov file. In kaj je pripravil? Tuna je popekel na žaru in ga postregel s krompirčkom in motovilcem.

Postopek:

Tunov file mariniramo in ga postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Mariniranega tuna povaljamo v grobo mletih kosmičih in ga spečemo na žaru (po 4 minute na vsaki strani) Krompir v kosih skuhamo, potem pa ga popečemo na maslu in mu tik pred koncem dodamo sol in rožmarin. Motovilec in radič prelijemo s prelivom iz jogurta in limonovega soka.

Na krožniku naredimo posteljico iz motovilca in radiča, nanjo položimo tunov file ter postrežemo s popečenim rožmarinovim krompirčkom.

Oceni ta recept

Komentarji

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box