Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Tomaževa zelena solata z repki škampov in zelenimi šparglji

Sestavine za 4 osebe

Sestavine:

  • 500 g kozic
  • 500 g zelenih špargljev
  • 1 kumara
  • 200 g zelene solate
  • 1 žlica črnega sezama
  • maslo
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Priloga:

  • 4 štručke s sirom iz Lidlove pekarne

Škampova redukcija:

  • glave in oklepi škampov
  • 1/2 šalotke
  • 1 manjši korenček
  • 1 steblo belušne zelene
  • 1 paradižnik
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 0,5 dl belega vina
  • 1 strok česna
  • peteršilj
  • jušna ali zelenjavna osnova

Sestavine za 4 osebe

Sestavine:

Priloga:

Škampova redukcija:

Priprava

Repke kozic izluščimo tako, da na njih pustimo zadnji členek in repek. Izluščene repke po potrebi očistimo (odstranimo glavno žilo veno). Nato jih operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. (Oklepe in glave prihranimo, saj bomo iz njih pripravili redukcijo.)

V ponvi segrejemo mešanico olja in masla in na maščobi popražimo repke kozic. Po nekaj minutah pokapamo z balzamičnim kisom, potresemo s solnim cvetom, začinimo s poprom ter odstavimo
z vira toplote.

Šparglj

Šparglje operemo, spodnji oleseneli del odrežemo, po potrebi olupimo. Narežemo jih na približno 3 do 4 cm velike kose in blanširamo v slanem kropu 3 minute oz. „al dente“, odcedimo, potopimo v ledeno vodo, ponovno odcedimo, nato pa jih še
3 minute sotiramo v ponvi na segretem maslu.

Čebulo olupimo in grobo sesekljamo, korenček, belušno zeleno in česen očistimo ter narežemo na kolesca.

V posodi segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo zelenjavo. Dodamo glave in oklepe škampov, posolimo in prilijemo vino. Zavremo, dodamo narezan paradižnik in peteršilj, ponovno zavremo, po potrebi prilijemo jušno osnovo in počasi kuhamo, da se tekočina zreducira. Odstavimo in precedimo skozi gosto cedilo.

Lističe solate operemo in odcedimo. Kumaro operemo, razrežemo po dolžini, po potrebi izdolbemo semena in narežemo na rezine.

Serviranje

V globljo posodo stresemo solatne lističe in narezano kumaro, na vrh položimo zelene šparglje in repke škampov, začinimo s solnim cvetom, potresemo s črnim sezamom in prelijemo s škampovo redukcijo. Dekoriramo z vršički špargljev. Zraven ponudimo štručko s sirom.

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box