Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Tomaževa orada s pomarančo na krompirjevem pireju

Sestavine za 4 osebe

  • 4 manjše orade
  • 2 neškropljeni pomaranči
  • 50 g rozin
  • 4 nageljnove žbice
  • ščepec cimeta
  • 1 strok česna
  • 1 šalotka
  • 1 dl belega suhega vina
  • 4 vejice rožmarina
  • šopek peteršilja
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Orade dobro operemo in očistimo pod tekočo mrzlo vodo. Stroku česna odstranimo kalček in ga stremo. Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo ali narežemo na tanke rezine. Pomarančo operemo, obrišemo in oranžni del lupine nastrgamo, nato jo prepolovimo in stisnemo sok. Orade napolnimo s česnom in čebulo, dodamo nageljnovo žbico, malo nastrgane pomarančne lupine in vejico rožmarina.

Pečico segrejemo na 200° C. Dno globljega pekača obložimo s papirjem za peko in nanj položimo orade. Polijemo jih z mešanico vina in pomarančnega soka. Začinimo s solnim cvetom, poprom in cimetom. Drugo pomarančo olupimo in razdelimo na krhlje, ki jim previdno odstranimo kožico in morebitne peške. Olupljene krhlje položimo po oradah, potresemo z rozinami in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo v
predhodno ogreti pečici 18 do 20 minut. Ugasnemo pečico in pustimo pekač še nekaj trenutkov v ugasnjeni pečici.

Med tem časom operemo peteršilj, ga otresemo in drobno sesekljamo.

Serviranje

Še vroče orade damo na segrete servirne krožnike, potresemo s sesekljanim peteršiljem in po želji pokapamo z oljčnim oljem. Okrasimo z rezinami pomaranče. Zraven ponudimo krompirjev pire ali kuhan krompir v oblicah.

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box