Terina kutine, medenjakov drobljenec in kefirjev sladoled iz restavracije Atelje

Sestavine za 4 osebe

Terina kutine, medenjakov drobljenec in kefirjev sladoled

  • 5 večjih kutin
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 250 g masla
  • cimet

Drobljenec

  • 110 g moke
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 1/5 čajne žličke sode bikarbone
  • 70 g hladnega masla
  • 2 žlici mleka
  • 1 čajna žlička mletih začimb za medenjake (cimet, klinčki, poper, ingver v prahu, muškatni orešček)

Sladoled

  • 500 g kefirja
  • 80 g smetane
  • 25 g glukoznega sirupa
  • 20 g sladkorja
  • 30 g rumenjakov

Sestavine za 4 osebe

Terina kutine, medenjakov drobljenec in kefirjev sladoled

Drobljenec

Sladoled

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: kefir

Z Lidlovo skrivno sestavino smo tokrat zavili v znano ljubljansko restavracijo Atelje v središče Ljubljane, na Nazorjevo ulico. Tam ustvarja svoje avtorske krožnike obetavni a že znani glavni kuhar Jorg Zupan. Surovine so, če se le da, lokalne in kajpak sezonske. Jorg med drugim obožuje kefir, zato ni čudno, da ga, tako kot kruh, jogurt in še kaj, delajo v restavraciji sami. Zato je bilo toliko bolj neučakano pričakovanje, kako bo uporabil Lidlovo skrivno sestavino. Nastala je prav zanimiva, originalna in nadvse okusna sladica!

Postopek:

Terina kutine, medenjakov drobljenec in kefirjev sladoled: Kutine olupimo in narežemo na tanke rezine (na približno 3 mm). V pekač jih zložimo v slojih, vsak sloj prelijemo s stopljenim maslom in bogato posipamo z rjavim sladkorjem in cimetom. Pečemo približno 3 ure pokrito v pečici, ogreti na 160 stopinj. Ko ohlajamo, prekrijemo s peki papirjem in obtežimo z drugim pekačem, na katerega položimo utež ali kamenje. Ko se popolnoma ohladi, pekač obrnemo, pogrejemo s kuhinjskim gorilnikom in ga odstranimo. Kutine narežemo na koščke.

Drobljenec: Vse sestavine skupaj zmešamo in zgnetemo v testo. Testo na tanko razvaljamo med peki papir in zmrznemo. Pečemo na 160 stopinjah 10 do 12 minut, potem testo ohladimo in nadrobimo.

Sladoled: Vse sestavine razen kefirja zmešamo v posodi, ki smo jo postavili na lonec z vrelo vodo in jih spravimo na 82 stopinj. Potem z mešanjem ohlajamo in proti koncu dodamo kefir. Maso vlijemo v aparat za sladoled in naredimo sladoled do konca. Postrežemo tako, da na krožnik položimo terino kutine, zraven damo medenjakov drobljenec, čez drobljenec pa položimo kepico kefirjevega sladoleda.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box