Telečja krača pod peko iz gostilne Vrabec v Slivni

Sestavine za 4 osebe

  • 1 uležana telečja krača, težka 2 kg
  • jušna zelenjava (za tretjino kračine teže)
  • krompir
  • čebula
  • česen
  • peteršilj
  • majaron
  • sol
  • olje

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: telečja krača

Navadne pa tudi imenitne jedi naših babic kuhajo v gostilni Vrabec v Slivni, komaj kaj metrov stran od geometrijskega središča Slovenije. Cesta se dvigne gor proti Vačam, Vrabec, ki ga vodita Miriam Maurer Balent in Srečko Balent, je sredi vasi Slivna; kot nalašč za izlet in obed v dneh, ko mesta puhtijo od vročine. No, iz Lidla smo v središče Slovenije odnesli kot skrivno sestavino še telečjo kračo, potem pa smo se za par ur prepustili lenobnemu brezdelju: ne rečejo Italijani temu zaman dolce far niente. Krača, tokrat pripravljena pod peko, se je na mizo prikazala čez tri ure!

Postopek:

Peko naoljimo, prav tako tudi kračo, ki jo najprej popečemo in potem pošteno solimo. V peko stresemo na kockice narezano jušno zelenjavo in na grobo zrezano čebulo ter stroke česna. Zalijemo z juho ali vodo in pečemo dve uri (vmes kontroliramo, če je potrebno dodati tekočino). Po dveh urah dodamo krompir, pol ure pred koncem pa kračo natremo s peteršiljem in majaronom.

Telečjo kračo pa lahko bolj enostavno pripravite tudi doma v pečici: na 160 stopinjah bo peka v pokriti posodi prav tako trajala 3 ure.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box