Teglc ali jagodičevje, čokolada in grški jogurt iz restavracije Evergreen v Smledniku

Sestavine za 4 osebe

Teglc

  • 150 ml jogurta na grški način
  • 150 ml smetane za stepanje
  • limonova lupinica
  • 30 g sladkorja v prahu

Ganache iz mlečne čokolade

  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g sladke smetane
  • 45 g masla

Čokoladni drobljenec

  • 42 g temne čokolade
  • 1 jajce
  • 116 g sladkorja
  • 6 g kakava
  • ščepec pecilnega praška
  • 50 g masla
  • 30 g moke

Sestavine za 4 osebe

Teglc

Ganache iz mlečne čokolade

Čokoladni drobljenec

Priprava

Tokratna skrivna sestavina iz Lidla je bil Milbonin kremasti jogurt na grški način, ki je dobil oznako odlične kakovosti.

Iztoku Ilšniku, chefu Evergreena ob golfišču v Smledniku, sva prepustila izbor in med čakanjem na jed ugibala, ali se bo odločil za kaj slanega ali sladkega. Dočakala sva posladek, ki ga je kuhar imenoval Teglc (cvetlični lonček).

Nekaj podobnega, je rekel, je najbolj prodajana sladica tega poletja. No, za tokratni recept je bilo treba kar nekaj sprememb; namesto bele čokolade je v glavni vlogi nastopil grški jogurt, tudi običajno sadje je zamenjal z različnim jagodičevjem.

In kaj je torej v teglcu? Nastopajo grški jogurt, ganache iz mlečne čokolade, čokoladni drobljenec in jagodičevje (jagode, borovnice, maline, robidnice …).

Teglc

Sladko smetano in maslo segrejemo do vrelišča. Prelijemo čez čokolado ter dobro premešamo, da zmes dobi čokoladno barvo. Vlijemo za prst na debelo v želeno posodo in postavimo za četrt ure v hladilnik.

Čokoladni drobljenec

Vse suhe sestavine zmešamo. Čokolado na sopari stopimo, dodamo jajce ter hitro mešamo. Maso vlijemo v suhe sestavine ter dobro premešamo. Na peki papir maso zvaljamo na 1 cm debelo ter pečemo 15 minut na 170 stopinj Celzija. Ko je čokoladno testo pečeno, ga drobno zdrobimo v multipraktiku.

Postavitev

V skodelice, ki smo jih nadevalai z ganachem, dodamo jagodičevje, čez sadje damo jogurtovo peno in na vrh čokoladni drobljenec. Čisto na vrh damo še nekaj jagodičevja za okras, postrežemo pa lahko še s sladoledom po izbiri.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box