Svinjski file v žajbljevi omaki ter kuskus s špinačo in grahov pire z marelicami iz Planinke na Ljubnem

Sestavine za 4 osebe

Svinjski file v skorjici koruznih kosmičev in rdečega popra

  • 800 g svinjskega fileja
  • 20 g gorčice
  • 100 g koruznih kosmičev
  • 20 g rdečega popra
  • sol
  • poper

Kuskus s špinačo

  • 100 g kuskusa
  • 50 g mlade špinače
  • strok česna
  • maslo
  • belo vino
  • češnjev paradižnik
  • zelenjavna osnova
  • sol
  • poper

Grahov pire z marelico

  • 200 g graha
  • 50 g suhih marelic
  • 20 g masla
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Žajbljeva omaka

  • 1 kos šalotke
  • 30 g masla
  • 10 listov svežega žajblja
  • 200 ml telečje osnove
  • 0,3 dl belega vina
  • sol
  • poper

Sestavine za 4 osebe

Svinjski file v skorjici koruznih kosmičev in rdečega popra

Kuskus s špinačo

Grahov pire z marelico

Žajbljeva omaka

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: svinjski file
Štirizvezdnični hotel Planinka so prenovili: v naravi Savinjskih Alp in ob reki Savinji gostom na Ljubnem zdaj obljubljajo, da se bodo sprostili in se napolnili z novo energijo. Ribičem,  poslovnežem in smučarskim skakalkam se vse pogosteje pridružijo tudi ljubitelji dobre, domače, slovenske hrane. Za tokratno Lidlovo skrivno sestavino, svinjski file, so staknili glave Helena Bizjak Žerovnik, Tomaž Žerovnik in glavni kuhar Zdravko Robič.

Priprava:

Svinjski file v skorjici koruznih kosmičev in rdečega popra: File začinimo in opečemo na oljčnem olju. Koruzne kosmiče zdrobimo in jim dodamo rdeč poper. Ohlajeno meso namažemo z gorčico in povaljamo v kosmiče. Meso damo na pladenj s peki papirjem in 18 minut pečemo v pečici, ogreti na 230 stopinj.

Kuskus s špinačo: Na maslu prepražimo česen, dodamo mlado špinačo in kuskus ter zalijemo z belim vinom in zelenjavno osnovo. Solimo in popramo ter počakamo, da zavre. Nato dodamo češnjev paradižnik in pokrijemo ter ugasnemo ogenj. Pustimo 10 minut počivati, potem narahlo premešamo.

Grahov pire z marelico: Grah 10 minut kuhamo v slani vreli vodi. Suhe marelice namočimo v
100 ml vode od graha. Grah odcedimo, dodamo marelice, sol, poper, maslo in muškatni orešček. Vse skupaj zmiksamo v pire in pretlačimo skozi cedilo.

Žajbljeva omaka: Šalotko narežemo na majhne koščke in jo prepražimo na olju. Dodamo
liste žajblja, belo vino in telečjo osnovo. Reduciramo do želene gostote, potem dodamo maslo, solimo in popramo. Omako precedimo, na krožniku pa z omako ponudimo še par svežih žajbljevih listov.

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box