Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Sočni XXL čevapčiči z grško jogurtovo omako, hrustljava pita z dimljeno tuno, feta sirom, kalamata olivami in karameliziranimi oreščki

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

  • 640 g čevapčičev XXL
  • 50 g masla
  • ½ čebule
  • 1 dl belega suhega vina

Hrustljava pita

  • 275 g listnatega testa
  • 200 g feta sira
  • 160 g dimljene tune
  • 1 jajce
  • oljčno olje iz kalamon oliv
  • 100 g karameliziranih oreščkov
  • 150 g Kalamata oliv
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Grška omaka z meto

  • 200 g grškega jogurta iz kozjega mleka
  • 3 žlice oljčnega olja iz kalamon oliv
  • solni cvet
  • beli poper v zrnu
  • lističi sveže mete (ali druga sveža zelišča)

Sestavine za 4 osebe

Čevapčiči

Hrustljava pita

Grška omaka z meto

Priprava

Čevapčiči

Čebulo olupimo in narežemo na krhlje. V ponvi segrejemo maslo in na njem popečemo krhlje čebule in čevapčiče z vseh strani. Zalijemo z belim vinom, pokrijemo in dušimo še 8 do 10 minut.

Hrustljava pita

Listnato testo razvaljamo/raztegnemo in po njem potresemo nadrobljeno feto. Olive in dimljeno tuno odcedimo in razporedimo po testu. Začinimo s poprom in pokapljamo z oljčnim oljem. Jajce stepemo in z njim premažemo robove testa. Pito pečemo 25 do 30 minut v predhodno ogreti pečici na 200° C. Pečeno pito potresemo z grobo sesekljanimi karameliziranimi oreščki, začinimo s solnim cvetom in po želji pokapljamo z oljčnim oljem.

Jogurtova omaka z meto

Lističe mete operemo, osušimo in sesekljamo. V skodelici zmešamo hladen jogurt, oljčno olje, solni cvet, sveže mlet beli poper in sesekljano meto.

Serviranje

Na večji servirni krožnik damo kos hrustljave pite, poleg položimo čevapčiče, ki jih prelijemo s tekočino iz ponve. Zraven ponudimo omako iz jogurta in mete.

Dodatni nasveti

Najbolj znan sir iz ovčjega mleka je zagotovo feta, ki ima v grški kuhinji pomembno vlogo. In čeprav feta velja za masten sir, ima v resnici manj kalorij od večine sirov, a je ravno tako dober vir kalcija.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box