Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Sočni čevapčiči z rižoto in pisano zelenjavo

Sestavine za 4 osebe

  • 640 g čevapčičev
  • 2 žlici masla
  • 500 g zamrznjene zelenjave
  • 400 g riža za rižoto (ali rjavega riža)
  • 1/2 bele čebule
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 4 zrele slive
  • 1/4 l belega vina
  • 3 dl jušne osnove (za zelenjavo)
  • 1 l jušne osnove (za rižoto)
  • žlica oljčnega olja, sol, poper po potrebi
  • 80 g sveže naribanega parmezana

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Rižota:
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popečemo, da postekleni. Dodamo riž, na kratko prepražimo in zalijemo z belim vinom. Vino na hitro povremo. Ko riž absorbira vino, postopoma prilivamo toliko jušne osnove, da pokrije riž. Postopek ponavljamo tako dolgo, da se riž skoraj zmehča, a ostane »al dente«. Medtem nenehno mešamo.

Tik pred koncem kuhanja začinimo s soljo in poprom ter dodamo nariban parmezan in košček masla (po želji). Dobro premešamo in naložimo v naoljene modelčke.

Paradižnike zrežemo na manjše kose in jih na žlici oljčnega olja na hitro popečemo. V drugi posodi na maslu in v jušni osnovi na hitro pokuhamo zelenjavo (grah, koruzo, papriko, janež) ter nato še nekaj minut pokrito dušimo. Tretjino zelenjave odcedimo in prihranimo za dekoracijo, drugo pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho.

Slive razpolovimo in jih v manjši ponvi na hitro popečemo.

Na ražnju ali v ponvi za žar na vroči maščobi popečemo čevapčiče enakomerno z vseh strani, da nastane skorjica. Čevapčiči morajo biti zunaj rjavi in zapečeni, znotraj pa še rožnati in sočni.

Serviranje

Na večji plitev krožnik prekucnemo modelček z rižoto, ga previdno dvignemo, rižoto polijemo s kremno juho, na sredino damo popečene kocke češnjevega paradižnika, okrog rižote razporedimo pisano zelenjavo. Dodamo pečene čevapčiče, popečene slive in sveže paradižnikove rezine.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box