Slivov drobljenec z mascarponejem, mandlji in orehi iz kranjske slaščičarne Brioni

Sestavine za 8 oseb

  • 1,5 kg sliv
  • 0,5 kg mascarponeja
  • 2 rumenjaka
  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 250 g moke
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g mletih orehov
  • 0,5 dl pomarančnega soka
  • 0,3 dl ruma
  • 1 strok burbonske vanilije
  • ščep soli
  • ščep klinčkov
  • ščep cimeta

Sestavine za 8 oseb

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: mandlji in orehi

Včasih se kuharju kakšna jed tako ponesreči, da ni vredna piškavega oreha. Spet drugič je kakšen recept tako zapleten, da je trd kot oreh.

Barbara Polenec, šefica kranjske slaščičarne Brioni, pa se je zasmejala, kot bi orehe stresal, ko je kot Lidlovi skrivni sestavini dobila orehe in mandlje. Orehe omenjajo že 2.000 let pred našim štetjem, rasli so tudi v znamenitih Semiramidinih visečih vrtovih v Babilonu. Slovenska mitologija pravi, da tistega, ki se rodi pod orehom, vse življenje spremljata sreča in bogastvo. Mandljevec pa, ki spada v rod sliv, je doma v Levantu, udomačili so ga že v zgodnji bronasti dobi, se pravi skoraj 3000 let pred Kristusom; mandlje so našli celo v Tutankamovi grobnici v Egpitu.

In kaj je iz teh svetih sestavin pričarala Barbara? Zdaj, ko je jesen radodarna s sadjem, je vzela slive ter jih združila z orehi in mandlji, dodala pa še mascarpone. In tako je nastal prav posebno slasten drobljenec.

Postopek

Najprej naredimo drobljenec: vso moko, 100 g sladkorja, mlete mandlje in orehe, maslo, sol, klinčke in cimet z roko pregnetemo, da nastanejo drobtine.

V ponvi karameliziramo 100 g sladkorja, dodamo izkoščičene slive in pomarančni sok, jih flambiramo z rumom in na hitro pokuhamo (par minut), odstavimo in ohladimo.

V mascarpone damo 2 rumenjaka in žlico sladkorja ter vse skupaj dobro premešamo.

Pekač namastimo in vanj stresemo pol drobljenca in ga poravnamo. Drobljenec premažemo z mascarponejem, čez to stresemo ohlajeno slivovo omako, po vrhu pa stresemo še drugo polovico drobljenca. V pečici pečemo drobljenec 35 minut na 180 stopinjah Celzija.

Postrežemo toplega, odlične gre s sladoledom, na primer vanilijevim, in smetano, v Brionih pa so drobljenec ponudili s pravkar narejenim grozdnim sladoledom.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box