Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Sadna nabodala z ledeno limonovo kremo in krokantom iz pistacije

Sestavine za 4 osebe

Za sadna nabodala:

  • 800 g sadja (marelice, breskve, mango, ananas, melona, jagode …)
  • 200 g rjavega sladkorja ali medu
  • 2 limeti
  • šopek sveže mete

Za limonovo kremo:

  • 500 g sladkorja
  • 250 g masla
  • 5 jajc
  • sok in lupinica treh neškropljenih limon

Za hrustljavo pistacijo:

  • 200 g pistacij
  • 200 g sladkorja ali medu

Sestavine za 4 osebe

Za sadna nabodala:

Za limonovo kremo:

Za hrustljavo pistacijo:

Priprava

Sadna nabodalca

Marelice, breskve in mango operemo, odstranimo koščico in narežemo na kocke. Jagode operemo in jim odstranimo zelene liste. Melono in ananas olupimo in prav tako narežemo na kocke. Narezano sadje damo v skledo in dodamo sladkor, sok limete in lističe mete. Mariniramo v hladilniku vsaj dve uri.

Pred pečenjem sadje dobro odcedimo in izmenično nabodemo na palčke. Na žaru popečemo z vseh strani. (Po želji stopimo maslo in ga med peko s čopičem nanesemo na nabodalca, lahko jih premažemo tudi s šerijem.)

Iz marinade ob nenehnem mešanju na nizkem ognju napravimo redukcijo.

Pistacijev krokant

V ponvi na zmernem ognju najprej na hitro popražimo pistacije. Dodamo sladkor. Ko začne karamelizirati, zmes prestavimo na papir za peko, pokrijemo z drugim papirjem za peko in z valjarjem razvaljamo na enakomerno debelino. Pustimo, da se krokant ohladi in strdi, nato ga razlomimo na manjše kose.

Limonova krema

Jajca stepamo, da nastane rahla pena. Prestavimo v posodo, dodamo nastrgano limonino lupinico, limonov sok in maslo ter na nizki temperaturi ob nenehnem mešanju segrevamo (temperatura ne sme preseči 90 stopinj Celzija). Postopoma vmešamo sladkor. Ko je krema dovolj gosta in homogena, jo prelijemo v plastično posodo, in ko se malo ohladi, postavimo v zamrzovalnik za vsaj 60 minut.

Serviranje

Sadna nabodalca položimo na krožnike, dodamo ledeno limonovo kremo, koščke krokanta in pokapljamo z redukcijo marinade. Okrasimo z lističi mete.

Namesto pistacije lahko za krokant uporabimo tudi druge oreščke, na primer lešnike in mandlje.

Nasvet

Ob pečenju sadja na žaru se nekaj sladkorja v sadju karamelizira in razvije edinstven okus. Za peko izbiramo nekoliko manj zrelo sadje, da ne razpade. Pečeno sadje lahko uporabimo kot prilogo svinjini, piščancu ali ribi.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box