Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

S svinjino polnjene cvrte palačinke z omako Tzatziki v družbi grških sirov in oliv

Sestavine za 4 osebe

Testo

  • 200 g pšenične bele moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • 2 sveži jajci iz hlevske reje
  • sol
  • olje – sončnično ali repično

Nadev

  • 400 g svinjskih zrezkov za hitro pripravo
  • Eridanous oljčno olje iz kalamon oliv
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • muškatni orešček
  • 1 rdeča paprika
  • 2 žlici Eridanous Kalamata oliv (brez koščice)
  • 1 delikatesna kisla kumarica
  • 100g Mileram kisle smetane

Za paniranje

  • 2 sveži jajci iz hlevske reje
  • pšenična bela moka
  • krušne drobtine
  • olje za cvrtje

Tzatziki omaka

  • 150 g Eridanous feta sira
  • 150 g Eridanous grškega sira
  • 2 žlici Eridanous polnjenih zelenih oliv
  • 250 g Eridanous Tzatziki omake
  • šopek kopra (ali peteršilja)
  • 1 kumara
  • Eridanous oljčno olje iz kalamon oliv
  • 2 žlici Eridanous grškega jogurta
  • Po želji: sveže mlet beli poper

Sestavine za 4 osebe

Testo

Nadev

Za paniranje

Tzatziki omaka

Priprava

Testo

Ločimo rumenjak od beljaka. Iz beljakov stepemo trd sneg. V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo najprej rumenjake, nato prilijemo mleko. Med mešanjem po žlicah postopoma dodajamo presejano moko in sol, da se vse sestavine zmešajo v gladko maso. Na koncu v maso vmešamo sneg beljakov in mineralno vodo. Pred peko pustimo počivati vsaj 30 minut. V ponvi za palačinke (s prevleko proti prijemanju) segrejemo malo olja (temperatura ponve naj bo 185 ‘C) in spečemo 8 tankih palačink.

Nadev

Svinjske zrezke operemo, osušimo in narežemo na majhne kocke. Kumarico in olive narežemo na kocke. Rdečo papriko prepolovimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popečemo meso. Začinimo ga s solnim cvetom in poprom. Po približno 10 min dodamo še muškatni orešček, narezano kislo kumarico in olive ter na kocke narezano papriko. Pražimo še 5 min. Ohlajeni masi dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nadev namažemo na palačinke in jih zložimo na trikotnik (2x prepognemo).

Za paniranje

Palačinke paniramo v moki, stepenih jajcih in krušnih drobtinah. (Če želimo debelejšo skorjico, postopek ponovimo). Ocvremo v vročem olju.

Tzatziki omaka

Kumaro narežemo na čim manjše kocke. Koper (ali peteršilj) drobno sesekljamo. V omako Tzatziki vmešamo grški jogurt, kumaro in koper ter premešamo. Pokapamo z oljčnim oljem in po želji začinimo s sveže mletim belim poprom. Do serviranja shranimo v hladilniku. Feta sir in grški sir narežemo na trikotnike. Polnjene zelene olive odcedimo.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik damo cvrto polnjeno palačinko, poleg žlico ohlajene Tzatziki omake, nekaj trikotnikov grških sirov in par polnjenih oliv.

Dodatni nasveti

Del pšenične bele moke v masi za palačinke lahko nadomestimo s pirino ali polnozrnato moko. Če je masa preveč tekoča, ji dodamo še malo moke, če je pregosta, prilijemo malo mleka. Če nimamo mineralne vode, lahko v testo dodamo ščepec pecilnega praška, ki bo poskrbel, da bodo palačinke zelo rahle in mehke.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box