Vse objave avtorja

Ema

Ema je navihana osnovnošolka. Na vsak zakaj najde vsaj en zato, pridobljeno znanje pa pridno zbira v svojih zapiskih kuharskih receptov in trikov.

Riževe kroglice arancini

Sestavine za 4 osebe

  • 1 skodelico riža
  • 3 skodelice vode
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 g mozzarelle
  • 3 jajca
  • Sol, poper
  • Origano
  • 200 g krušnih drobtin
  • Sončnično olje

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Riž lahko uporabiš za pripravo veliko različnih jedi. Lahko ga skuhaš kot prilogo, daš v juho, narediš suši ali rižoto. Iz riža pa lahko pripraviš tudi odlično italijansko jed, ki je gotovo še ne poznaš. Imenuje se arancini oziroma riževe kroglice.

Vodo zavreš, posoliš in v njej kuhaš riž kakšnih 20 minut. Ko je riž kuhan, vanj vmešaš tele sestavine: 1 jajce, 50 g drobtin, ščepec soli, malo popra, parmezan in mozzarello, ki si jo prej narezal na manjše koščke. V posebno skledo ubiješ preostali dve jajci in jih stepeš z vilico, preostalih 150 g drobtin pa streseš na krožnik. Iz riževe mase oblikuješ enako velike kroglice, jih najprej pomočiš v jajce in potem povaljaš še v drobtine. V ponvi segreješ kar precej olja (toliko, da bodo arancini lahko v njem plavali) in v njem ocvreš riževe kroglice. Ko arancini dobijo svetlo rjavo barvo, jih vzameš iz olja in položiš na krožnik, na katero si prej položil papirnato brisačko, da vpije olje. Arancine lahko sedaj postrežeš kot prilogo ali kot samostojno jed.

Dodaten nasvet: Riževe kroglice lahko pripraviš tudi iz ostankov rižote. Iz rižote oblikuješ riževe kroglice in jih pripraviš po istem postopku. 🙂

Oglej si tudi Tomažev recept

Riž lahko jemo na različne načine

Zagotovo veš, da v mnogih azijskih državah jedo riž s palčkami, toda ali si vedel, da ga na primer v Indiji in na Sri Lanki jedo tudi kar z rokami?

 

Beli in rjavi riž

 

Vsak bel riž je bil najprej rjav. Razlika je samo v tem, da je bel riž oluščen in »spoliran«, v resnici pa gre za isto zrno. 🙂

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box