Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Riž z lisičkami in poletna puranja solata s kristalko, kumaro in mladim grahom

Sestavine za 4 osebe

Poletna puranja solata

  • 500 g puranjih zrezkov
  • 1 šalotka ali mlada bela čebula
  • 50 g Irskega masla
  • ½ žličke curryja v prahu
  • ½ rdečega čilija
  • 5 g paradižnikovega koncentrata
  • 1,5 dl belega vina
  • 1 lovorov list
  • 0,5 dl piščančje osnove
  • 15 g marelične marmelade
  • 70 g majoneze
  • 4 žlice smetane za kuhanje
  • 2 žlici kisle smetane ali crème fraîche
  • 2 žlici limonineg soka
  • šopek koriandra
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • 20 g grobo narezanih praženih mandljev
  • 1 manjša kumara
  • mladi grah
  • 4 manjše glave hrustljave zelene solate kristalke
  • 1 pest mešanih solatnih lističev (motovilec, ledenka, rukola, radič…)

Rižota z lisičkami:

  • 500 g lisičk
  • 1 šalotka ali srednje velika mlada čebula
  • Šopek peteršilja
  • 50 g irskega masla
  • 2 skodelici riža za rižote
  • jušna osnova
  • 0,5 dl belega suhega vina
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • 200 g lahkega topljenega sira

Sestavine za 4 osebe

Poletna puranja solata

Rižota z lisičkami:

Priprava

Poletna puranja solata

Zrezke potolčemo z obeh strani in v ponvi na vročem maslu popečemo. Narežemo na trakove. Čili in čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Koriander operemo, osušimo in drobno sesekljamo.
V srednje veliki ponvi segrejemo maslo in na njem posteklenimo sesekljano čebulo. Solimo in popramo. Dodamo lovor, curry v prahu, paradižnikov koncentrat ter prilijemo vino. Dušimo, da tekočina skoraj izhlapi, nato dodamo marelično marmelado in prilijemo piščančjo osnovo. Znižamo temperaturo in počasi dušimo, da dosežemo gosto konsistenco. Odstavimo in ohladimo.
V ohlajeno omako dodamo preostale sestavine (sesekljan čili in koriander, majonezo, kremo za kuhanje, kislo smetano, limonin sok solni cvet in črni poper) in zmešamo, da dobimo emulzijo. Dodamo popečene piščančje trakove, ponovno premešamo in mariniramo vsaj 2 uri.

Kumaro operemo, po želji olupimo, odstranimo semena in na tanko narežemo.
Solato očistimo, operemo, osušimo in grobo natržemo. Kristalko in mešane solatne lističe stresemo na dno sklede. Dodamo marinirane purane trakove ter potresemo z narezano kumaro, mladim grahom in s praženimi nasekljanimi mandlji. Po želji dodatno pokapamo z marinado. Do serviranja shranimo v hladilniku.

Rižota z lisičkami

Lisičke očistimo, razpolovimo ali narežemo na četrtine. Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in osmukamo lističe.
V ponvi na vročem maslu prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, prilivamo vročo jušno osnovo in skuhamo »al dente«.

V večji ponvi segrejemo maslo. Dodamo lisičke in jih na hitro prepražimo, nato dodamo peteršiljeve lističe. Prilijemo 0,5 dl belega suhega vina in pokuhamo. Stresemo v ponev z rižem, dodamo topljeni sir, premešamo in dušimo, da se riž raztopi in enakomerno razdeli. Na koncu po potrebi začinimo s solnim cvetom in potresemo s sveže mletim poprom. Ponovno premešamo.

Rižoto z lisičkami ponudimo skupaj z veliko skledo ohlajene poletne solate.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box