Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Retro piščančji prsni file s sirovo-zeliščnim nadevom, krompir z zeliščno omako, pečen v foliji, in paradižnikova solata

Sestavine za 4 osebe

Piščančji file

  • 600 g piščančjega prsnega fileja
  • 150 g skute
  • 50 g mladega kozjega sira
  • 100 g trapista
  • sončnična in bučna semena
  • maslo
  • zelišča (timijan, pehtran, meta, drobnjak …)
  • mleta paprika
  • sol in poper

V foliji pečen krompir

  • 12 mladih krompirjev (čim bolj enake velikosti)
  • olje ali mast za namastitev folije
  • 15 dag ocvirkov
  • 10 dag naribanega parmezana
  • sol

Zeliščna omaka

  • 150 g skute
  • 1,5 dl kisle smetane
  • zelišča (vodna kreša, peteršilj, drobnjak …)
  • sol
  • poper

Paradižnikova solata s čebulo

  • 800 g paradižnika (češnjevca, rumenega paradižnika …)
  • 1 šalotka
  • 2 kuhani jajci
  • 2 žlici gorčice (s semeni)
  • 200 g trapista
  • vinski kis (ali balzamični kis)
  • 2 žlici medu
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje
  • šopek peteršilja (po želji)

Sestavine za 4 osebe

Piščančji file

V foliji pečen krompir

Zeliščna omaka

Paradižnikova solata s čebulo

Priprava

Piščančji file

Skuto in mladi kozji sir prepasiramo skozi sito. Trapist narežemo na kockice. Zelišča operemo, osušimo in sesekljamo. Sončnična in bučna semena grobo sesekljamo. Vse skupaj zmešamo. Piščančje fileje rahlo potolčemo, solimo, popramo, zarežemo po dolžini in napolnimo z nadevom. Pečemo v ponvi na segretem maslu z obeh strani tri do pet minut. Odstavimo in pokrito shranimo na toplem do serviranja.

V foliji pečen krompir

Opran in dobro skrtačen krompir po dolžini prerežemo na polovico in izdolbemo del sredice. Rahlo posolimo. Notranjost šestih krompirjev napolnimo z ocvirki. Polovice ponovno združimo v celoto in zavijemo vsak krompir posebej v namaščeno aluminijasto folijo. Enako naredimo z drugo polovico krompirjev, le da te napolnimo s parmezanom. Krompir pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 30 minut (lahko tudi v žerjavici ali na pokritem žaru).
Medtem pripravimo zeliščno omako. Skuto zmešamo s kislo smetano, začinimo s soljo in poprom ter dodamo sesekljana sveža zelišča. Premešamo. Pečen krompir vzamemo iz pečice. Folijo malo odpremo. Krompir razpremo in mu dodamo žlico zeliščne omake.

Paradižnikova solata s čebulo

Paradižnike operemo in narežemo na približno enake dele. Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine ter dodamo v skledo k paradižnikom. Kuhani jajci olupimo in narežemo na četrtine, trapist narežemo na kocke in oboje dodamo solati. Zmešamo gorčico, kis, olje, med, solni cvet in poper ter prelijemo po solati. Za vsaj dve uri postavimo na hladno.

Serviranje

Na večji krožnik damo krompir s parmezanom in krompir z ocvirki z zeliščno omako, oba še zavita v foliji, poleg položimo polnjene piščančje rezine in v skledi posebej dobro ohlajeno paradižnikovo solato, ki jo po želji potresemo s sesekljanim paradižnikom ali drobnjakom. V solato lahko po želji dodamo tudi kuhan fižol.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box