Rdeči tajski curry iz restavracije Shambala

Sestavine za 4 osebe

  • curryjeva pasta
  • mešana azijska oziroma domača zelenjava
  • sveža tajska bazilika
  • 5 dl kokosovega mleka
  • 50 dag riža
  • pol žličke sladkorja

Curryjeva pasta

  • 5 rdečih čilijev
  • 7 suhih rdečih čilijev
  • 10 g česna
  • 1 kos galangala (modrega ingverja)
  • 2 stebli limonske trave
  • 10 g koriandra
  • 2 šalotki
  • 5 listov kaffir limete (tajske sorte citrusa)
  • 4 g koriandra
  • 6 g kumine

Sestavine za 4 osebe

Curryjeva pasta

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: kokosovo mleko

Shambala je mitsko kraljestvo, skrito nekje v večnem snegu in ledu na Tibetu, v slovenščino bi jo prevedli kot izvir sreče. Ljubljanska Shambala pa ni mitska, ampak že vrsto let resnična restavracija sredi Ljubljane, v Križevniški ulici. Z mitsko Shambalo jo morda druži le to, da ni na najbolj uhojenih poteh, tako da je malce skrita v ozki ulici stare Ljubljane.

Ko smo Shambalinemu kuharju Florijanu Virantu iz Lidlove ponudbe prinesli kokosovo mleko kot skrivno sestavino, se je takoj odločil za hišno klasiko: rdeči tajski curry. To je obenem tudi klasična pikantna tajska jed, zato je curry ponudil s kuhanim rižem, ki omili njegovo pikantnost.

Priprava:

Vse sestavine za curryjevo pasto zmiksamo v multipraktiku, da dobimo fino pasto.

Riž speremo in ga damo v lonec ter prelijemo z vodo, ki naj jo bo za 2 cm nad rižem. V odkriti posodi kuhamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo, lonec pokrijemo in kuhamo cca 15 minut, dokler se riž ne zmehča. Riža ne mešamo, po potrebi le dodamo malo vode.

Medtem ko se riž kuha, v voku na rastlinskem olju prepražimo currryjevo pasto. Azijsko in domačo zelenjavo (lahko enako, kot smo uporabili za pasto), narežemo na manjše kose, jo damo v vok in jo na močnem ognj pražimo 3 do 5 minut. Potem prilijemo kokosovo mleko, dodamo (tajsko) baziliko in pol žličke sladkorja in ko zavre, na majhnem ognju kuhamo še 5 minut. Curry in riž postrežemo v dveh ločenih posodicah.

Rdeči tajski curry lahko po želji pripravimo tudi s piščančjim mesom ali gamberi,  če katere od sestavin nimate pri roki, jo lahko nadomestite s slovenskim približkom. Sicer pa so s tajskimi sestavinami dobro založeni v avstrijskem Gradcu, mogoče pa jih je naročiti tudi na različnih spletnih naslovih.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box