Rdeča postrv na hrustljavi zelenjavi iz Špacapanove hiše v Komnu

Sestavine za 2 osebi

  • 1 postrv
  • 200 g špinače
  • 200 g špargljev
  • 30 g beljakov
  • sladkorni prah
  • 2 dl belega vina
  • 80 g belega vinskega kisa
  • 1 šalotka
  • 460 g masla
  • sol
  • poper
  • postrvji kaviar

Sestavine za 2 osebi

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: postrv

Kras je omamno dišal po množici divjih zeli in domačih zeliščih. Iz kuhinje Špacapanove hiše v Komnu so prinesli pravkar pečene kruhke in čudovit domač pršut. Kuhar Boštjan Samobor je, ko je kot Lidlovo skrivno sestavino dobil v roke slovensko postrv, predlagal, da bo postrv pripravil po svoje, spremljala pa jo bo hrustljava zelenjava. In kako je to naredil?

Priprava:

En del špinače in šparglje operemo in osušimo. Šparglje narežemo (v salamoreznici) na debelino 1 mm. Pomakamo jih v beljak, odcedimo in polagamo na silikon, potem jih potresemo s sladkornim prahom in osušimo v pečici, ogreti na 66 stopinj.

Drugi del špinače zblanširamo in posušimo. Postrv očistimo, ji odstranimo kosti in kožo, pripravimo fileje in jih narežemo na 1 cm široke trakce; popramo in solimo. Silikonske modele popršimo z maščobo, jih obložimo s špinačnimi listi, ki naj segajo malo čez rob modelčkov. Na špinačo nadevamo začinjeno postrv in jo prekrijemo z ostankom špinače, prekrijemo s prozorno folijo in v pečici, ogreti na 84 stopinj, poširamo 8 minut.

Vino, kis in nasekljano šalotko v kozici kuhamo približno 10 minut, da se tekočina reducira na približno tretjino. Maslo narežemo na kocke in ga damo v hladilnik. Redukcijo precedimo, vrnemo v posodo in jo začnemo na vročem štedilniku z metlico emulgirati z maslenimi kockami. Solimo in popramo po okusu.

Na krožnik polijemo žlico omake, nanjo položimo (poširano) postrvjo terino in jo obložimo s hrustljavo zelenjavo. Na koncu začinimo s solnim cvetom, za piko na i pa lahko damo še malo postrvjega kaviarja.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box