Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranji file z zdenka sirčki, torteloni v zeleni omaki s šparglji, spiralni polnjeni grisini s sezamom in črne olive

Sestavine za 4 osebe

Puranji file

  • 350 g puranjega fileja
  • 1 žlica krem masla
  • 4 zdenka sirčki (topljeni sir Zdenka Retro)
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Šparglji v zeleni omaki

  • 500 g špargljev
  • 200 g mlade špinače
  • 100 g koprive
  • 0,5 dl (zelenjavne) jušne osnove
  • 2 žlici skute
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Grisini s pestom iz špargljev in črnih oliv

  • 150 g špargljev
  • 1 žlica krem masla
  • 1 strok česna
  • 100 g razkoščičenih črnih oliv
  • šopek peteršilja
  • 1 žlica olivnega olja
  • solni cvet
  • 275 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • 2 žlici sezama

Priloga

  • 500 g tortelonov, polnjenih z ricotta sirom in s špinačo
  • pest črnih oliv
  • 100 g tankih rezin prekajene slanine

Sestavine za 4 osebe

Puranji file

Šparglji v zeleni omaki

Grisini s pestom iz špargljev in črnih oliv

Priloga

Priprava

Puranji file z zdenka sirčki

V ponvi segrejemo maslo in na njem z obeh strani popečemo puranje fileje. Začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom ter na vsak kos položimo topljeni Zdenka sirček. Shranimo pokrite na toplem do serviranja.

Šparglji v zeleni omaki

Oprane in osmukane koprive in špinačo na hitro blanširamo v vreli vodi ter odcedimo. S paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto omako, ki jo razredčimo z jušno osnovo. Šparglje operemo, po potrebi olupimo in odstranimo olesenele dele. Narežemo na 2 cm dolge kose (vršičke prihranimo) in jih 3 do 4 minute kuhamo v zeleni omaki. Zadnjo minuto dodamo še vršičke, vmešamo skuto, začinimo s solnim cvetom in poprom ter premešamo. V ponvi z obeh strani popečemo rezine slanine, odcedimo na papirnati brisači in zdrobimo. Tortelone skuhamo v slani vreli vodi, odcedimo in stresemo v zeleno omako s šparglji. Rahlo premešamo.

Grisini s pestom iz špargljev in črnih oliv

Šparglje očistimo in narežemo na kolobarje. Prepražimo na maslu in posolimo. Dodamo strt česen, ki smo mu odstranili kalček, premešamo in odstavimo, da se masa ohladi. Črne olive, solni cvet, olivno olje, peteršilj in pražene šparglje z mešalnikom zmešamo v gladek pire. Polovico listnatega testa premažemo z maso in pokrijemo z drugo polovico testa. Z ostrim nožem narežemo na 1 cm široke trakove ter vsakega posebej rahlo zvijemo v spiralo. Trakove postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažemo s stepenim jajcem ter potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, predhodno ogreti na 200 °C, 20 do 25 minut.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik položimo tortelone s špargljevo omako ter potresemo s koščki popečene pancete. Poleg damo piščančji file z Zdenka sirčkom. Dekoriramo z nekaj črnimi olivami in zavitimi grisini.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box