Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranji file s svežimi polnjenimi testeninami in regratovo solato

Sestavine za 4 osebe

Za puranji file:

  • 800 g fileja puranjih prsi
  • limonina lupinica
  • timijan
  • oljčno olje Deluxe
  • solni cvet in sveže mlet poper

Za testenine:

  • 250 g svežih polnjenih testenin Deluxe
  • 100 g mešanice oreščkov
  • žlica masla
  • sol

Ta regratovo solato:

  • 250 g regrata
  • 3 manjši krompirji
  • 3 jajca
  • 200 g bivolje mocarele
  • 150 g pancete
  • oljčno olje Deluxe
  • balzamični kis ali limonov sok
  • sol

Sestavine za 4 osebe

Za puranji file:

Za testenine:

Ta regratovo solato:

Priprava

Puranje prsi:
Vodno kopel segrejemo na 73 °C. Puranji file solimo in popramo, dodamo limonino lupinico in timijan ter damo v vrečko za vakuumiranje. Zatesnimo in položimo v vodno kopel. Po 180 minutah vzamemo meso iz vrečke in ga obrišemo s papirno brisačo, sok v vrečki prihranimo za omako.

Segreto ponev polijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja. Puranje prsi z vseh strani zapečemo, dodamo sok iz vrečke za vakuumiranje in dušimo še dve minuti, preden meso narežemo na rezine.

Regratova solata:
Regrat očistimo, dobro operemo in odcedimo. Krompir operemo in skuhamo v lupini. Jajca v trdo skuhamo. Panceto narežemo na kocke in hrustljavo popečemo v ponvi.

Jajca in krompir olupimo ter narežemo na rezine. Regrat pokapamo z oljčnim oljem in kisom, dodamo bivoljo mocarelo, krompir in jajca. Solimo in premešamo. Solato potresemo še s panceto.

Testenine:
Sveže polnjene testenine skuhamo v osoljenem kropu in odcedimo. Stresemo v ponev z omako, ki je ostala od pečenja puranjih prsi, ter dodamo žlico masla in premešamo. V drugi ponvi popražimo grobo sesekljano mešanico oreščkov.

Serviranje

Na ogrete servirne krožnike razdelimo testenine in jih potresemo s praženimi oreščki, zraven postrežemo rezine purana. Po želji dekoriramo z vejico rožmarina. Za prilogo ponudimo regratovo solato in omako s hrenom Deluxe.

Nasvet

Puranje prsi so precej puste in brez izrazitega okusa, s kuhanjem v vakuumu (priprava sous-vide) z izbranimi začimbami in zelišči pa postanejo sočne in okusne. Regratovi solati lahko po želji dodamo tudi kuhan fižol, strt česen, ocvrte kolobarje čebule, češnjev paradižnik, pest rukole … Skratka, kar nam je všeč oz. kar imamo pri roki.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box