Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom

Sestavine za 4 osebe

Puranji file

  • 400 g puranjega fileja
  • žlica masla
  • 1 strok česna
  • žlica deviškega oljčnega olja Sol & Mar
  • vejica svežega timijana
  • 2 žlici pinjol
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper

Grahov pire z meto

  • 80 dag oluščenega graha
  • 1 strok česna
  • šopek sveže mete
  • 50 g masla
  • 2 dl mleka
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 4 osebe

Puranji file

Grahov pire z meto

Priprava

Puranji file

Puranji file vsaj pol ure pred začetkom priprave vzamemo iz hladilnika oziroma segrejemo na sobno temperaturo. Narežemo na manjše fileje. Česnu odstranimo kalček. Vejico timijana osmukamo. V ponvi na vročem olju popečemo meso z vseh strani, dodamo česen in pečemo še dve do tri minute. Dodamo maslo, listke timijana, začinimo s solnim cvetom in popramo. Odstranimo z vira toplote in pustimo pokrito do serviranja, da se arome prepojijo. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.

Grahov pire z meto

Grah skupaj s strokom česna skuhamo v kropu. Meto osmukamo in liste narežemo ali natrgamo. Dodamo jih zadnjih pet sekund kuhanja, le toliko, da se zmehčajo. Odcedimo. Dodamo mleko. Z mešalnikom nežno mešamo pri nizkih obratih nekaj sekund. Začinimo s solnim cvetom in poprom ter premešamo. Če je pire pregost, prilijemo malo mleka.

Serviranje

velike olive Sol & Mar
sir Mahón Sol & Mar ali zorjen sir Sol & Mar

Na segret večji plitev servirni krožnik z žlico raztegnemo grahov pire z meto, nanj položimo puranje mini fileje ter potresemo s praženimi pinjolami. Poleg damo dve žlici pista. Po želji dodamo še košček zorjenega sira Sol & Mar ali sira Mahón Sol & Mar (s španskega otoka Menorca) ter nekaj velikih oliv.

Pisto je tipična španska jed, ki izhaja iz pokrajine La Mancha, danes razširjena skoraj po vsej Španiji. Pripravljena je iz paradižnika, čebule, jajčevca ali bučk, zelene in rdeče paprike ter oljčnega olja. Zelo podobna je ratatuju (originalno francosko ratatouille). Po navadi se pisto servira, kot topla priloga k mesu ali z ocvrtim jajcem in kruhom. Včasih s pistom polnijo empanade in empanadille.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box