Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranje prsi s slivami in timijanom v družbi kremne jesenske polente z jurčki

Sestavine za 4 osebe

Puranje prsi

  • 850 g puranjih prsi brez kože in kosti
  • žlica masla
  • žlica oljčnega olja
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • vejica timijana
  • 150 g domačih svežih sliv
  • 1 dl jušne osnove

Polenta z jurčki

  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 100 g koruznega zdroba
  • 5 dl vode
  • 100 g skute
  • vejica svežega timijana
  • 2 sveža jurčka, narezana na rezine
  • 0,5 dl belega suhega vina
  • 100 g ementalca
  • žlica masla
  • sol
  • sveže mlet črni poper

Za serviranje

  • nekaj rezin narezanih svežih jurčkov
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • sveže slive

Sestavine za 4 osebe

Puranje prsi

Polenta z jurčki

Za serviranje

Priprava

Puranje prsi

Puranje prsi narežemo na rezine in jih rahlo potolčemo. V ponvi segrejemo mešanico masla in olja ter na vroči maščobi popečemo puranje rezine 3 do 4 minute na vsaki strani. Rahlo solimo in popramo. Prilijemo jušno osnovo, dodamo vejico timijana in na majhne kocke narezane slive. Malo pokuhamo, da se omaka zgosti in se okusi povežejo.

Polenta z jurčki

Pšenični in koruzni zdrob počasi vmešamo v slan krop, pazimo, da ne nastanejo grudice. Kuhano polento odstavimo z ognja, primešamo skuto in ementalec, ki smo ga grobo naribali. Premešamo, da se sestavine zmešajo in sir raztopi.
Posebej v ponvici segrejemo maslo in na njem popečemo rezine jurčkov. Solimo in popramo. Na koncu dodamo sveži timijan in prilijemo vino ter ponovno zavremo.

Za serviranje

Na servirni krožnik vlijemo malo polente in jo prelijemo z jurčkovo omako z jurčki. Poleg damo puranje rezine v omaki s slivami. Dekoriramo z rezinami svežih jurčkov, ki jih pokapamo z oljčnim oljem (in po želji začinimo s solnim cvetom), ter z nekaj krhlji svežih sliv.
Zraven lahko ponudimo skledo jesenske endivije in radiča s popečenim kruhom ali brstični ohrovt z jabolki in orehi v solati.

Priloga

Jesenska solata.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box