Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranje prsi s hrustljavimi slanimi palčkami, poletno rižoto z bučkami in osvežilno kumarično solato

Sestavine za 4 osebe

Puranje prsi

  • 1000 g puranjih prsi
  • 1 žlica kisle smetane
  • 0,5 dl suhega belega vina
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Poletna rižota

  • 1 šalotka
  • 3 mlade bučke
  • 300 g riža za rižote
  • 1 dl suhega belega vina
  • jušna osnova (po potrebi)
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 žlici kisle smetane
  • maslo
  • solni cvet in sveže mlet poper (po okusu)

Kumarična solata z grškim jogurtom

  • 4 večje kumare
  • 1 strok česna
  • 2 dl XXL grškega jogurta
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • olivno olje
  • limonov sok
  • 2 trdo kuhani jajci (iz hlevske reje) art.
  • šopek peteršilja

Hrustljave palčke

  • 275 g listnatega testa
  • 1 jajce
  • semena in suha zelišča (mak, sezam, kumina, dehidriran zdrobljen rožmarin …) za posip
  • solni cvet po želji

Sestavine za 4 osebe

Puranje prsi

Poletna rižota

Kumarična solata z grškim jogurtom

Hrustljave palčke

Priprava

Puranje prsi

Puranje prsi narežemo na centimeter debele rezine in jih rahlo potolčemo. Začinimo s soljo in poprom. V večji ponvi na segretem maslu jih pečemo tri minute na vsaki strani. Prilijemo vino, dodamo kislo smetano in pokrite dušimo še šest do osem minut. Pečene shranimo na toplem do serviranja.

Poletna rižota

Šalotko očistimo in drobno sesekljamo. Bučke operemo in naribamo.Na maslu prepražimo šalotko, da postekleni, dodamo riž, premešamo in zalijemo z vinom. Ko tekočina izpari, začnemo postopno dodajati vročo jušno osnovo. Pri tem ves čas mešamo. Tik pred koncem, ko je riž še »al dente«, vmešamo vanj še naribane bučke, kislo smetano in maslo. Premešamo in odstavimo z ognja. (Začinimo zmerno, če je potrebno, saj sta slana že jušna osnova in parmezan.)Nato dodamo še nastrgan parmezan, premešamo, pokrijemo in pustimo počivati nekaj minut, preden serviramo.

Kumarična solata z grškim jogurtom

Kumare operemo, odrežemo konca in preverimo, da niso grenke, ter narežemo na tanke rezine. Če nas motijo semena, kumare prej po dolžini razpolovimo in z žličko izdolbemo semena. Strok česna olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Stresemo v večjo skledo, solimo, popramo, dodamo limonov sok, olivno olje, grški jogurt in polovico sesekljanega peteršilja. Premešamo in postavimo v hladilnik vsaj za eno uro. Pred serviranjem naribamo kuhani jajci in potresemo s preostalim peteršiljem.

Hrustljave palčke

Listnato testo odvijemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Del testa potresemo denimo s sezamom, del z nasekljanimi bučnimi semeni, del z dehidriranim rožmarinom in solnim cvetom. Narežemo na trakove (ali kvadrate, trikotnike …) V ogreti pečici (190 stopinj Celzija) na papirju za peko pečemo 10 do 12 minut.

Serviranje

Na segret večji servirni krožnik damo rižoto, poleg nje pa dve rezini puranjega mesa in nekaj slanih hrustljavih palčk. Ohlajeno mediteransko solato serviramo posebej v skledi, da si jo gostje sami vzamejo.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box