Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranje prsi in Deluxe praznična zelenjava na dva načina v družbi ajdovih štrukljev

Sestavine za 6 oseb

Puranji zrezki

  • 600 g puranjih prsi brez kože in kosti
  • maslo
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • Deluxe Himalajska sol
  • sveže mlet poper

Puranja pita

  • 2 zavitka listnatega testa (razvaljanega, v roli)
  • 400 g puranjih prsi brez kože in kosti
  • 300 g praznične Deluxe zelenjavne mešanice
  • manjši šopek peteršilja
  • 250 g skute
  • 250g Deluxe jogurta
  • 2 jajci Deluxe Himalajska sol
  • sveže mlet poper
  • maslo
  • krušne drobtine

Ajdovi štruklji

  • 500 g ajdove moke
  • 100 g pšenične bele moke
  • 6 dl vode
  • sol
  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 4 žlice smetane
  • krušne drobtine
  • maslo

Maslena praznična zelenjava

  • 450 g praznične Deluxe zelenjavne mešanice
  • maslo
  • žlica kisa
  • sol

Sestavine za 6 oseb

Puranji zrezki

Puranja pita

Ajdovi štruklji

Maslena praznična zelenjava

Priprava

Puranji zrezki

Od puranjih prsi odrežemo 6 enako velikih zrezkov debeline 1 cm in jih rahlo potolčemo. (Preostalo meso narežemo na kocke.) Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo, odstranimo kalček in ga stremo. V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo strt česen in zrezke, ki jih najprej na hitro popražimo z ene strani, nato pa še z druge. Prilijemo vino in pokrito dušimo 8 do 10 minut. Začinimo s soljo in poprom ter do serviranja shranimo na toplem.

Puranja pita z zelenjavo

Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. V ponvi ali voku segrejemo maslo in na njem z vseh strani popražimo puranje kocke. Dodamo 300 g praznične zelenjavne mešanice in pražimo še 8 do 10 minut. Solimo in popramo po okusu. V posodi zmešamo skuto, jogurt, sesekljan peteršilj in stepeni jajci, rahlo solimo in popramo. Listnato testo razvijemo in izrežemo kroge. Silikonske modelčke namažemo z maslom, potresemo z drobtinami, obložimo s krogi iz testa, odrezke pa narežemo na trakove. Modelčke napolnimo s praženimi puranjimi kockami in z zelenjavo (cvetača, brokoli, korenje, rumeno korenje, paprika, brokoli romanesco) ter prelijemo s skutino maso. Prepletemo s trakovi iz testa. Pite pečemo na 220 °C od 15 do 20 minut oz. dokler testo ne dobi zlato rjave skorjice.

Ajdovi štruklji

Ajdovo moko presejemo v skledo in jo poparimo z osoljeno vodo. V ohlajeno vmešamo presejano belo moko in dobro pregnetemo. Testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 1 cm. Jajci razžvrkljamo in dodamo skuto. Z nadevom premažemo testo, nato ga premažemo še s smetano. Če se nam zdi nadev preveč tekoč, ga potresemo z drobtinami. Testo zvijemo v mokro in z drobtinami potreseno bombažno krpo, potopimo v slan krop in kuhamo na srednji temperaturi 20 minut. Preden odvijemo in narežemo na rezine, malo ohladimo. Štruklje potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih na hitro popražili na maslu.

Zelenjavna mešanica

Na segret servirni krožnik damo puranji zrezek in prelijemo z omako, v kateri so se dušili zrezki. Poleg damo pito, ki smo jo predhodno vzeli iz modelčka, dve rezini ajdovih štrukljev s popraženimi drobtinami in žlico praznične zelenjavne mešanice.

Serviranje

Na segret servirni krožnik damo puranji zrezek in prelijemo z omako, v kateri so se dušili zrezki. Poleg damo pito, ki smo jo predhodno vzeli iz modelčka, dve rezini ajdovih štrukljev s popraženimi drobtinami in žlico praznične zelenjavne mešanice.

Dodatni nasveti

Namesto ajdovih štrukljev lahko ponudimo tudi Deluxe sveže jajčne testenine  ali hitro pripravljene Deluxe kaše. Navodila za pripravo so natisnjena na embalaži.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box