Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranje kocke z medom in limono v družbi bulgurja z zelenjavo, kozjega sira in suhih fig

Sestavine za 6 oseb

Puran z medom in limono

  • 1000 g puranjih prsi brez kože in kosti
  • 60 ml sojine omake
  • 40 ml riževega kisa
  • 50 g masla
  • 200 ml zelenjavne (ali jušne) osnove
  • 1 neškropljena limona
  • 60 ml medu
  • 40 g koruznega škroba
  • 1 ščepec ingverja v prahu
  • 1 šopek drobnjaka
  • 1 žlica sezamovih semen
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Bulgur z zelenjavo

  • 300 g bulgurja
  • 300 g mešanice zelenjave Orient za pripravo v ponvi
  • 1 manjša čebula
  • 3 žlice turškega jogurta
  • maslo
  • orientalske začimbe
  • sol
  • poper

Priloga

  • 150 g kozjega sira Orient
  • 12 suhih fig Orient

Sestavine za 6 oseb

Puran z medom in limono

Bulgur z zelenjavo

Priloga

Priprava

Puranje kocke z medom in limono

Puranje prsi z ostrim nožem narežemo na kocke, jih damo v vrečko za zamrzovanje, vanjo prilijemo rižev kis in sojino omako, vrečko pretresemo in meso mariniramo v hladilniku vsaj 60 minut. V skledico damo jušno osnovo, nastrgano limonino lupinico, limonin sok, koruzni škrob in med ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še ingver v prahu in pustimo počivati. V voku segrejemo maslo in na njem pet do sedem minut pražimo puranje kocke skupaj z marinado, vmes ves čas mešamo. Meso poberemo iz voka, vanj pa vlijemo omako z limono in medom, dušimo nekaj minut, da se zgosti, nato spet dodamo meso, premešamo in dušimo še nekaj minut. Začinimo s solnim cvetom in poprom po okusu.

Bulgur z zelenjavo

Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Bulgur skuhamo »al dente« po navodilu na vrečki. Čebulo popražimo na maslu, dodamo mešanico zelenjave, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo pet minut, nato odkrijemo in dušimo, da večina tekočine izpari. Vmešamo dobro odcejen bulgur in premešamo, da se sestavine v ponvi lepo povežejo. Dušimo še dve do tri minute, na koncu dodamo turški jogurt in začinimo z orientalskimi začimbami po okusu. Ponovno premešamo. Drobnjak drobno sesekljamo. Sezam na hitro popražimo v ponvi/voku brez maščobe. Kozji sir narežemo na trikotnike.

Serviranje

Na globlji keramični krožnik damo bulgur z zelenjavo (oblikujemo v kepico) ter marinirane puranje kocke. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in popraženimi semeni sezama. Poleg položimo kos kozjega sira in dve suhi figi.

Dodatni nasveti

Bulgur je narejen iz pšenice durum s posebnimi postopki parjenja, k nam pa je prišel z Bližnjega vzhoda. Je dober vir beljakovin, vlaknin in vitamina B ter ima nizko kalorično vrednost. Uporabimo ga lahko v solatah, sladicah in glavnih jedeh. Predvsem je odlična zamenjava za riž.
Namesto bulgurja lahko za prilogo pripravimo tudi kuskus Orient ali čičerko Orient. Drobnjak lahko nadomestimo s svežim peteršiljem. Če imamo raje bolj začinjene, »spicy« jedi, lahko v omako z medom in limono dodamo še ščepec čilija.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box