Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Puranja rulada z mlado špinačo, pečena polenta, domača paradižnikova krema in pena bazilike

Sestavine za 4 osebe

Puranja rulada

  • 1000 g puranjih prsi brez kože in kosti
  • 600 g mlade špinače
  • 250 g parmezana
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 ml trajnega mleka Pomurske mlekarne
  • 8 rezin sira
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Pečena polenta

  • 1,5 l zelenjavne osnove
  • 7 dl trajnega mleka Pomurske mlekarne
  • 60 dag pšeničnega zdroba
  • 40 g koruzne moke
  • 20 dag masla
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol
  • olje za cvrenje

Paradižnikova krema

  • 750 g mesnatih paradižnikov (npr. volovsko srce)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje ali maslo
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Pena bazilike

  • 3 šopki sveže bazilike
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • kuhan krompir po potrebi

Serviranje

  • 100 g mladih špinačnih lističev

Sestavine za 4 osebe

Puranja rulada

Pečena polenta

Paradižnikova krema

Pena bazilike

Serviranje

Priprava

Puranja rulada

Puranje prsi operemo pod mrzlo vodo in osušimo. Narežemo na rezine. Z obeh strani rahlo potolčemo ter solimo in popramo. Mleko in smetano zmešamo. Špinačne liste operemo, odcedimo in blanširamo. Odcedimo, dodamo polovico mleko in smetane, parmezan, ter dobro premešamo. Z maso namažemo puranje zrezke ter jih zavijemo v rulado. Špinačne rulade položimo v namaščen pekač, jih obložimo z rezinami sira ter prelijemo s preostankom smetane in mleka. Pečemo v predhodno ogreti pečici 30 do 35 minut na 180 ‘C.

Pečena polenta

Zelenjavno osnovo zavremo in med nenehnim mešanjem vanjo zakuhamo pšenični zdrob. Počasi kuhamo, da se začne gostiti, ter postopoma prilivamo vroče mleko. Na koncu dodamo maslo in oljčno olje in po okusu posolimo. Premešamo in vlijemo v pekač, da se polenta strdi. Ohlajeno narežemo na kocke, ki jih pomokamo v koruzni moki in ocvremo v vročem olju.

Domača paradižnikova omaka

Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Paradižnik položimo za trenutek v krop, da ga lažje olupimo. Narežemo na majhne kocke. Če ima semena, jih odstranimo. Na segreti maščobi posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, prepražimo in dodamo kocke paradižnika. Kuhamo na zmernem ognju 40 minut, da se krema zgosti. Po želji pretlačimo in začinimo s solnim cvetom in poprom.

Pena bazilike

Baziliko operemo in blanširamo ter ohladimo v ledeni vodi. Odcedimo in drobno sesekljamo ali zmiksamo. Po potrebi dodamo malo tekočine, v kateri smo blanširali baziliko. Začinimo, premešamo, precedimo in damo v sifon ter dodamo bombico. Pustimo vsaj 1 uro, da se primerno ohladi. Pred uporabo dobro pretresemo. Če je pena preveč tekoča, dodamo malo kuhanega krompirja

Serviranje

Na večji servirni krožnik položimo liste mlade špinače in nanje položimo puranje rulade s špinačo. Poleg damo kocke ocvrte polente, ki jih prelijemo z domačo paradižnikovo omako ter nabrizgamo s peno iz bazilike.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box